Приземеният поради технически проблеми Boeing 787 Dreamliner е „абсолютно" безопасен и ще се върне във въздуха до седмици, съобщиха от компанията в Япония, информира news.bg.

Припомняме, американската компания бе принудена да приземи всички нови самолети „Боинг" 787 Дриймлайнер заради опасност от възпламеняване на литиево-йонните акумулатори.

50 лайнера са спрени от употреба по света, след като през януари няколко закупени от Япония самолети имаха проблеми с литиево-йонните акумулатори. Освен приземяването им, самолетите бяха спрени и от продажба.

„Често съм запитван дали смятам самолета за безопасен. Моят отговор е прост: „Абсолютно", каза инженерът Майк Синит, ръководител на проекта 787.
„Боинг" 787 Дриймлайнер е сред най-безопасните самолети, които са произвеждани някога от нашата компания", добави той.

Президентът на Boeing Commercial Airplanes Рей Конър обяви, че компанията е предприела мерки и в момента се провеждат тестове, които ще върнат самолета в небето до седмици.
Компанията избра да се аргументира за проблемите в Япония, тъй като най-големите купувачи на самолета са All Nippon Airways и Japan Airlines.