Повече от 400 фалшиви уеб сайта, които копират платформата за онлайн търговия на AliExpress, разкриха от Group-IB в навечерието на кампанията "Черен петък", информира rns.online.

"Group-IB предупреждава за повишена измамна дейност, дължаща се на мащабните разпродажби BlackFridaySale в "Черния петък". Експертите от групата са открили повече от 400 клонинг сайтове, които копират популярната онлайн платформа за търговия на AliExpress и още двеста сайта, създадени за да имитират добре познати марки и онлайн магазини ", съобщиха от пресслужбата на компанията.

За да привлекат купувачите, хакерите копират марката на известния онлайн магазин, както логото, фирмените цветове и другите елементи на неговия сайт.

"Повечето от изследваните съмнителни ресурси съдържаха в домейна различни версии на официалното име AliExpress. Вредите за един купувач могат да достигнат десетки хиляди рубли. Всеки месец до 200 000 души могат да посетят такъв сайт ", обясни компанията.

Пресслужбата на Group-IB разясни, че тези пиратски уебсайтове целят продажбата на фалшиви стоки, както и открадването на пари и данни за банкови карти.

"Черният петък" е началото на продажбите, с което започва традиционният сезон на коледните отстъпки в САЩ и в Европа. В Русия той също се провежда на 23 ноември.