Икономиките на държавите, които забраниха продукти на китайския производител на телефони Huawei, представляват близо 1/3 от световния БВП, става ясно от данни на Bloomberg, цитирани от Statista.

В началото на май тази година правителствата на Австралия, Нова Зеландия, Япония, Тайван и САЩ решиха да забранят на местните дружества да поддържат отношения с китайския производител. Освен това държавите изискаха операторите и технологичните фирми да не зареждат повече от продуктите на марката.

Тази политика започна да се разпространява във все повече страни. Великобритания забрани за изграждането на 5G инфраструктурата на Острова да се използват, както услугите, така и оборудването на Huawei. Германия и Франция също засилиха мерките за сигурност в тази посока.

Няколко европейски държави, включително Дания, Швеция и Холандия, все още не са въвели забрани или ограничения, но са напът да го направят. Строгата забрана може да се окаже особено трудна в Европа, където Huawei вече доставя една трета от телекомуникационни системи спрямо десетилетие по-рано. Пример е и холандският телекомуникационен доставчик KPN изключи китайския производител от изграждането на 5G мрежата си.

Infographic: Which Countries Have Banned Huawei? | Statista You will find more infographics at Statista

Правителствата на Чехия, Италия, Русия и Бразилия са заявили, че няма да се опитват да ограничат дейността и търговските отношения на Huawei. Въпреки първоначалните си опасения Южна Корея, Филипините, Тайланд и още редица държави от Югоизточна Азия вече използваха технологии на Huawei за изграждането на 5G мрежите си. От китайската компания са посочили, че имат сключени договори за изграждане на 5G инфраструктура с над 25 държави, но не разкриват кои са те.

През тази седмица стана ясно, че Румъния също може да забрани използването на оборудване на Huawei за изграждане на мрежите от ново поколение. Причината отново са по-строгите мерки за сигурност при развитието на 5G технологията. Ако това се случи, Румъния ще бъде последната държава, наложила забрана върху компанията.

След като САЩ обвиниха Huawei в измами, злоупотреба и шпионаж, много от държавите се притесняват, че китайската компания не е независима от правителството в страната и търговските ѝ отношения с различни държави може да са повод за шпионаж.

Приходите на Huawei растат с 30% въпреки забраната

Приходите на Huawei растат с 30% въпреки забраната

Компанията успя да натрупа запаси от компоненти и сега това ѝ помага