Най-големият телеком в Европа - Deutsche Telekom е завел съдебно дело срещу германската Федерална агенция за мрежи заради предварителни условия за участие в търга за получаване на честоти на мобилната мрежа от следващо поколение (5G), съобщава германският вестник Die Welt, цитиран от Reuters.

Германия постанови, че кандидатите за 5G мобилни честоти трябва да инвестират, за да разширят мобилната мрежа на страната и да позволят на потенциалните нови участници да използват тяхната инфраструктура.

Deutsche Telekom за първи път тества 5G антени

Най-големият телеком в Европа за първи път показа как действа 5G

Глобалното стартиране на технологията ще е през 2020 г.

Мрежовият регулатор определи 25 януари за краен срок за подаване на оферти, заявявайки, че продажбата ще започне в началото на 2019 г. Впоследствие преработи предварителните изисквания за участие, с което предизвика протести от големите телекоми в страната.

Съгласно променените правила, нов участник на пазара без собствена развита мрежа, като например United Internet, би могъл да кандидатства за 5G лиценз.

Според иска на Deutsche Telekom новите предпоставки поставят под въпрос инвестициите и обезсърчават по-нататъшното развитие на мрежовата инфраструктура, особено в селските райони, пише Die Welt, цитирайки говорител на телекома.

Deutsche Telekom съкращава 10 000 служители по цял свят

Най-големият телеком в Европа съкращава 10 000 служители

Компанията се опитва да спести €600 милиона от губещия си ИТ бизнес

Така и трите основни мрежови оператора в Германия - Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica Deutschland - вече съдят регулатора на мрежата, оспорвайки законността на новите правила.

Deutsche Telekom, в която Германия притежава дял от 31.9%, заведе дело срещу Федералната агенция по мрежата с административен съд в Кьолн, Германия, пише вестникът.