Европейският съюз ще наложи най-голямата в историята на общността глоба за група компании. Под санкциите на ЕК ще попаднат най-големите европейски производители на камиони - DAF, Daimler, Iveco, Scania, MAN и Volvo/Renault, заради обвинение за ценови картел, съобщава rns.online.

Очакваната глоба за автомобилните компании е на сумата от 2,6 млрд. долара. Това е почти два пъти повече от предишния рекорд – глоба от  $1,4 млрд., която бе наложена през  2012 г. на производители на  кинескопи за телевизори и монитори.

Разследването против тази група компании е започнало през 2014 г., по инициатива на еврокомисаря Маргрете Вестагер. То засяга дейността на 6-те големи производители за периода от 1997 по 2011 година.

Вестагер отбеляза по повод на темата, че в Европа има около 600 хиляди транспортни и логистични компании, купуващи камиони и ценовия сговор между производителите неизбежно е повлиял върху цените на предлаганите от тях транспортни услуги. 

Правилата на ЕС позволяват глобата да достигне 10% от глобалния оборот на разследваните производители, което е почти 11 млрд. евро. 

Предполага се, че компанията MAN (контролирана от Volkswagen Group) ще избегне санкция, защото е разкрила пред властите подробности за схемата.