Германската асоциация на търговците на дребно HDE поиска незабавна помощ от страна на правителството и възстановяване на данъчните разходи, за да се понижат финансовите проблеми на магазините в страната. След като обектите, които не продават стоки от първа необходимост, бяха затворени, те регистрират загуби от над 7 млрд. евро седмично.

"Огромната загуба на оборот унищожава хиляди независими компании и милиони работни места", каза президентът на HDE Йозеф Санктьохансер в изявление до канцлера Ангела Меркел. Дневно загубите на обектите са от около 1,15 млрд. евро.

"Много малки магазини за дрехи, обувки, спортни стоки, мебели, електроника и парфюмерии са засегнати от безпрецедентните мерки", каза той. А заради ограничаването на потребителските разходи в страната в момента, заплатите на служителите е трябвало да бъдат понижени с до една трета.

Вече много от бизнесите в страната са изправени пред неплатежоспосбност. От HDE настояват и за спиране на плащанията на данъците и социалните разходи през март и април.