Въпреки че през 2018 година редица чуждестранни компании обявиха намерения да отворят първа база в България или да разширят производството си у нас, други такива обявиха, че напълно или частично се изтеглят от пазара в страната.

През февруари беше обявена една от емблематичните сделки за годината - тази за мобилния оператор Telenor. По-късно последваха такива новини от още няколко бранша - от автомобилната индустрия, здравният, технологичният и имотният сектор.

Telenor на най-богатият източноевропеец

В началото на януари стана ясно, че норвежкият телекомуникационен лидер Telenor се изтегля от няколко пазара в на Балканите, включително от България. Месец по-късно беше потвърдено, че новият собственик на компанията в тези страни ще бъде най-богатият източноевропеец - чехът Петр Келнер. Той осъществи сделката чрез групата PPF, която управлява активи от над 35 милиарда евро. Самият Келнер разполага с богатство, изчислявано на 16 милиарда долара.

През юли месец регулаторите дадоха зелена светлина за приключване на сделката на стойност от 2,8 милиарда евро. Следващата голяма сделка на PPF у нас обаче - тази за "Нова Броудкастинг груп", удари на камък след като беше спряна от КЗК. Нейната съдба трябва да се реши през новата година.

Петр Келнер купува активите на Telenor в България и региона

Един от най-богатите европейци купува Telenor в България

Той имаше интерес и към европейския бизнес на Time Warner, част от който е и bTV

Автомобилната компания, която си тръгна, заради липсата на работници

В началото на 2018 година липсата на кадри у нас принуди един от големите производители на автомобилни компоненти да се откаже от българския си бизнес. Белгийската Malmar, която е основен доставчик на части за автобуси и камиони на лидери като Volvo и Renault, обяви, че си тръгва от България. Това стана две години, след като от дружеството обявиха намерение да инвестират в разширяването на бизнеса си в страната.

Наскоро друга водеща фирма в автомобилния бранш у нас - регистрираната в Южна Африка ALC, съобщи, че също е принудена да ограничи производството си в България заради недостига на служители. Компанията има бази в Мусачево, Ихтиман и Благоевград. От ръководството й потвърдиха, че засега заводите ще продължат да работят.

Белгийската Malmar напуска България заради липса на кадри

Първи производител на авточасти напуска България заради липса на кадри

Компанията обяви инвестиция в база в Пловдив през 2016 година

"Аджибадем" си тръгна 2 години след идването си в България

В края на октомври стана ясно, че собственикът на бившата болница "Токуда" в София и на веригата "Сити Клиник", си тръгва от българския пазар.

Турската група "Аджибадем" дойде в страната преди малко повече от две години с мащабна сделка за 125 милиона евро. След нея компанията стана най-големият частен доставчик на здравни услуги у нас. Като причина за изтеглянето й запознати посочиха необходимостта от свеж капитал.

Турската "Aджъбaдeм" напуска България, продава "Токуда" и "Сити Kлиник"

Турски здравен гигант напуска България, продава ключови болници

Компанията майка се нуждае от свежи финанси заради срива на лирата

Новият собственик на HP Enterprise у нас

Преди около месец Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за Hewlett Packard Enterprise (HPE). Тогава стана ясно, че новият собственик на дружеството е "Селектум България", която е под шапката на Midis Group. Последната вече се занимава с дейността на HPE още в Хърватия, Сърбия, Кения, Нигерия и Мароко.

Hewlett Packard Enterprise продаде активите и договорите си в България
Обновена

Hewlett Packard Enterprise продаде активите и договорите си в България

Дейностите по поддръжка минават под контрола на партньор

Сделката на един от най-големите инвеститори в имоти в България

Инвеститорът в луксозния комплекс в село Лозен, както и в проектите Manastirski L!VD apartments и Iztok Parkside, потвърди през ноември, че се разделя с дъщерното си дружество "Арко Имоти" ЕООД. Българската фирма беше 100% собственик на естонското Arco Vara, като от съобщението стана ясно, че тя ще продължи да развива дейност под търговската марка на Arco.

Arco Vara продава брокерския си бизнес в България

Един от най-големите инвеститори в имоти в България продава брокерския си бизнес

Цената на сделката не е обявена, компаниите ще плащат лиценз