Могъщият рекламен бизнес на Google започна да показва слабост. През първото тримесечие на 2019 година компанията-майка Alphabet Inc. отчита най-бавния си растеж на приходите от 2015 година, като гигантът не успя да постигне очакваните от анализаторите продажби. Акциите паднаха със 7 процента, изтривайки над $60 милиарда от пазарната капитализация.

Въпреки всичките си опити за диверсификация, Google остава рекламна компания и вече се изправя пред множество конкуренти. Резултатите ѝ са в контраст с иначе добрите отчети на технологичния сектор. Facebook Inc. и Twitter Inc. постигнаха добри приходи, а Amazon отчете рекордна печалба.

Google получи нова глоба от Брюксел в размер на €1,5 милиарда

Google получи нова глоба от Брюксел в размер на €1,5 милиарда

По общо три случая технологичната компания бе санкционирана с €8,2 милиарда

Лошо впечатление на инвеститорите направиха и мениджърите в компанията, които по време на разговора с акционери и анализатори отказаха да отговарят на въпрос за забавения растеж.

Alphabet отчете $36,3 милиарда приходи, или с около $1 милиард по-малко от очакваното. Печалбата на акция от $9,50 също разочарова. Нетната печалба пада с 29 процента до $6,7 милиарда от $9,4 милиарда година по-рано.

Приходите растат със 17 процента на годишна база, изоставайки от предходния записан растеж от 26 процента.

Google ще подканва европейците да изполват друг браузър и търсачка

Google ще подканва европейците да изполват друг браузър и търсачка

След глобата от €4,34 милиарда

Маржът падна до 18 процента спрямо 25 процента година по-рано. Намаляването му може отчасти да бъде обяснено и с глобата от $1,7 милиарда от европейските регулатори. Без нея, маржът щеше да е 23 процента, а печалбата на акция $11,90.

Компанията заяви, че приходите са по-малки и заради силния долар, като изчислиха, че високият курс на валутата ги е "лишил" от $1,2 милиарда.

Дългосрочният проблем на компанията обаче остава конкуренцията. Компании като Amazon навлизат бързо и агресивно на рекламния пазар.

Междувременно Google отчете рекорден брой служители - над 100 000. За последната година те се увеличават с 18 000. Голяма част от тях са назначени в подразделението, което се занимава с облачни технологии.

Google отмъщава на жените, протестирали срещу компанията

Google отмъщава на жените, протестирали срещу компанията

IT гигантът понижава организаторките на протеста