Huawei, която загуби достъп до Android и услугите на Google, може да успее с разработката на собствената си операционна система, но само ако обедини сили с останалите китайски производители. Това мнение изрази Франсиско Джеронимо, асоцииран вицепрезидент "Устройства" в IDC EMEA пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Само един играч със собствена операционна система на пазара много трудно ще успее. Виждали сме и други компании да се опитват да го правят, но без успех. Така че трябва да има общи усилия от няколко китайски производители, които да направят тази екосистема", посочи той.

Китайският гигант обяви, че подготвя заместител на Android, но популяризирането му извън Китай ще бъде изключително трудно. Едно от най-големите предизвикателства пред компанията е, че трябва да убеди разработчиците да пренапишат своите приложения. Именно липсата им "уби" опита на гиганта Microsoft да навлезе на мобилния пазар със своята Windows Phone.

Забраната на Huawei да работи с американски компании нанася тежък удар и по останалите китайски производители на телефони, посочва още Джеронимо.

"Samsung определено е най-големият победител в този случай. Операторите практически сменят портфейла си и ускоряват продажбите на устройствата на Samsung. защото тревогите около Huawei се разпростират вече и към други китайски брандове. Потребителите започват да се тревожат дали трябва да купуват китайски продукти, без значение от бранда", казва той.

Именно заради това в краткосрочен план се очаква силен ръст на Samsung, а през третото тримесечие спад до трето място на Huawei в продажбите. "В четвъртото въпросителната е голяма, защото могат да паднат още по-надолу. Ако това, което чуваме от операторите в Европа, наистина стане, ще видим спад на Huawei много силно към края на годината. Защото не става дума дали телефоните им работят или не, те ще работят. А е ясно, че всяко едно устройство на Huawei ще продължи да работи както днес. Повече става дума за опасенията на операторите и потребителите", посочва още Джеронимо.

Huawei е огромно предизвикателство за контраразузнавателните служби в Европа

Huawei е огромно предизвикателство за контраразузнавателните служби в Европа

Континентът не иска да следва сляпо Тръмп, но и не може да си затвори очите за опасностите. Опитите за справяне обаче изглеждат обречени