Шанън Лис-Риърдън е адвокат, известен с битките си срещу технологичните гиганти, отстоявайки правата на работниците. Сега тя има нов враг - International Business Machines (IBM).

Лис-Риърдън завежда съдебно дело във федерален съд в Манхатън от името на трима бивши служители на IBM, които твърдят, че технологичнят гигант ги е дискриминирал заради възрастта им, когато ги е уволнил.

IBM качи пазарната си цена с $12 млрд. след скок на акциите с 9%

ИТ гигант поскъпна с над $12 милиарда за ден

Подобно увеличение бе регистрирано преди осем години

Адвокатката, която е партньор в Lichten & Liss-Riordan в Бостън, е водила дела от името на работници срещу Amazon, Uber и Google и спечелва на кантората си име на първокласен защитник на служители, уволнени от мощни технологични компании.

"През последните няколко години IBM е в процес на систематично освобождаване на по-възрастните служители, за да се изгради по-млада работна сила", твърдят бившите служители. Делото се основава на доклад на ProPublica, отчитащ, че компанията е уволнила повече от 20 000 служители на възраст над 40 години през последните 6 години.

Защо IBM реши да наема IT специалисти без висше образование?

Защо IBM реши да наема IT специалисти без висше образование?

Повече шанс за хората, които нямат диплома, но искат да правят кариера в сектора

Съдебният процес идва в момент, когато IBM е изправена пред въпроси относно практиките си за освобождаване. Докладът на ProPublica доказва с изчерпателни подробности, че IBM систематично нарушава правилата за възрастова дискриминация.

Междувременно Комисията за равни възможности по заетостта събра оплакванията срещу IBM в единно целенасочено разследване, съобщават източници на Bloomberg.

IBM отчете ръст на приходите за първи път от 23 тримесечия

IBM отчете ръст на приходите за първи път от 23 тримесечия

Но това не спря инвеститорите да разпродават акциите си в нея

През последното десетилетие технологичната компания уволни хиляди свои служители в САЩ, Канада и други държави с високи заплати в опит да намали разходите си и да реорганизира работната си сила, след като закъсня с въвеждането на облачните услуги и революционните мобилни технологии.

"Промените в работната ни сила са свързани с уменията, а не с възрастта", каза Ед Барбини, говорител на IBM в изявление до Bloomberg.

Вече не е задължително да имаш висше образование, за да работиш за Apple, Google и IBM

Вече не е задължително да имаш висше образование, за да работиш за Apple, Google и IBM

За големите технологични компании други неща се оказват по-важни

"Всъщност, от 2010 г. насам няма разлика във възрастта на нашата работна сила в САЩ, но профилът на уменията на нашите служители се промени драстично. Ето защо инвестирахме и ще продължим да инвестираме сериозно в уменията и преквалификацията на служителите, за да можем всички да бъдем успешни в тази нова ера на технологиите", обясни Барбини.

Ако съдията даде ход на съдебното дело, това ще доведе до дълга и скъпа съдебна битка, в резултат на която IBM може да бъде задължена да плати стотици милиони долари на бившите си служители, според Майкъл Вилемин, адвокат по трудови правоотношения в една от водещите кантори по трудово право в САЩ - Wigdor.