Brexit ще стане факт чак след две години, но масовото преместване на банкови служители от Великобритания вече започна. Заплашени от очакваната забрана за свободно движение в рамките на ЕС за базираните на Острова служители, банките започнаха да намират други градове в Съюза, в които да се създадат своите центрове.

Въпросът, който стои днес, е колко ще напуснат Албиона и къде ще отидат. Bloomberg събра и обобщи вече заявените намерения на някои от най-големите световни институции.

Brexit прави Дъблин най-атрактивната европейска дестинация за банкерите

Brexit прави Дъблин най-атрактивната европейска дестинация за банкерите

Градът е най-добрият избор, сочи нов индекс

Според групата TheCityUK около 70 000 работни места в сектора са заплашени от закриване. По последни данни заетите във финансовите услуги носят 12% от британската икономика - или около £190 милиарда ($240 милиарда) годишно.

Франкфурт засега изглежда най-предпочитаната дестинация. Швейцарската UBS ще премести там 1 500 работни места от общо 5 000 на Острова. 1 000 позиции ще отвори в немския град и Goldman Sachs. JP Morgan планира да премести 4 000 работни места от общо 16 000 във Великобритания. Дестинацията обаче все още не е известна. Всяка шеста позиция на Morgan Stanley също ще бъде релокирана, но от институцията все още не са взели решение къде.

HSBC пък избира Париж, като планира да закрие една пета от позициите на Острова. Дори британската Barclays планира да съкрати работни места в Лондон и да ги премести в Дъблин.