Дискусията за увеличаването на щатската минимална работна заплата до 15 долара на час е много интензивна през последните години. През миналата година броят на щатите, в които тя беше приета, се удвои на годишна основа, а от началото на настоящата тя продължава да се покачва административно.

Затова не е учудващо, че много компании се опитват да заместват работниците си с капиталово оборудване, т.е. с роботи. В миналото показателен пример за подобна инициатива беше McDonald"s, която въведе гишета за самотаксуване в някои свои обекти, вместо да назначава персонал. Днес сходна политика следват компании от всякакви индустрии - от банките до веригите магазини.

Именно най-големият представител на последните в САЩ - Walmart, обяви, че ще ускори политиките си в тази насока. Веригата ще механизира нови 650 обекта с роботи до август, които ще сканират продуктите по лавиците, за да подобрят логистиката на компанията, предаде Business Insider. Така общият брой на частично роботизираните им обекти ще нарасне до хиляда.

Машините са произведени от базираната в Сан Франциско Bossa Nova Robotics. Те са високи малко над 180 см и имат по 15 камери, с които могат да сканират в реално време цели коридори и да изпращат информацията до служителите и до централизираната система за доставки.

"Нашите контрагенти веднага откриха възможността новите технологии да ги отменят в дейности, които са повторяеми, предвидими и времеемки", каза старшият вицепрезидент по централните операции в Walmart Джон Церцелий. "Тя ще им освободи време за продажба на продукти и обслужване на клиенти, което по думите им е най-интересната част от продажбения процес."

Това е поредната сфера, в която мегаверигата ще въведе роботи. До момента тя използва машини за почистване на подовете, разтоварване и роботизирано разтоварване на камионите. Неотдавна беше обявен и Alphabot - робот, който пакетира и сортира продуктите за онлайн доставките. Той е разположен в големия център на компанията в Салем, Ню Хемпшир. Той пакетира поръчките десетократно по-бързо, отколкото това се прави от хора.

Тенденцията е все повече от работните места в сектора на хранителните продукти да бъдат замествани от машини. Според анализ на McKinsey & Co. 50% от служителите в сектора ще бъдат заместени с роботи през следващите години, предаде Zero Hedge. Производството на храни, транспортът, търговията и логистиката ще бъдат силно засегнати от автоматизацията към 2030 г.