Ниските нива на водата по река Рейн причиниха недостиг на гориво в някои части на индустриалните сърцевини на Европа, които очакват доставки от над 10 000 км, пише Reuters.

След дългото изгарящо лято нивото на водата по река Рейн - ключов коридор за суровини, свързващ индустриалните центрове в Швейцария, Германия, Франция и Холандия с големите морски пристанища - падна до рекордно ниски нива, ограничавайки транспорта на въглища, стомана, зърно и горива.

Това доведе до недостиг на гориво за отопление, което при наближаващата зима в Европа повиши пазара и предизвика търсенето на доставки чак от Югоизточна Азия, където има предостатъчно гориво, а цените на газьола са ниски.

Северноевропейските цени на газьола удариха рекордна премия от 35 долара за тон над тези в Сингапур за гориво с доставка през ноември, а премиите за декември все още са по-скъпи с над 20 долара за тон. Това означава, че газьолът може да бъде изтеглен в Европа от Югоизточна Азия чрез арбитражни сделки до края на годината.

Китай изпраща огромни танкери с гориво към Европа

Китай изпраща огромни танкери с гориво към Европа

Така втората световна икономика оползотворява големите излишъци от дизел

"Широкият арбитраж означава, че е възможно газьолът да се премести на Запад (Европа) на печалба", каза Сукрит Виджаякар, директор на индийската енергийна консултантска компания Trifecta. Според него ситуацията произтича от ниските нива на водите на Рейн и азиатските рафинерии, които се завръщат към добрите времена.

Арбитражът от Азия за Европа обикновено е приложим, когато разликата в цените е най-малко 15-18 долара на тон. Много азиатски рафинерии току-що излязоха от планов ремонт или период на възстановяване, увеличавайки наличието на горива като газьол в региона.

Запасите от газьол, които се намират в центъра за рафиниране и съхранение Амстердам-Ротердам-Антверпен, падат за четвърта поредна седмица до 2.4 млн. тона, което е най-ниското ниво от средата на юли тази година, според данни на холандската консултантска компания PJK International.

При презареждането на запасите на центъра с газьол, включително от Азия, търговците заявиха, че се надяват да могат да доставят горивото нагоре по реката, веднага щом нивото на водата се възстанови.

ЕС подписва търговска сделка със Сингапур, задълбочава връзките с Азия

ЕС подписва търговска сделка със Сингапур, задълбочава връзките с Азия

След противоречия със САЩ, Европа се обръща към азиатските страни

Изкривяване на пазара

Някои метеоролози очакват ниските нива на водата да се запазят до януари, което може да доведе до продължаване на блокажа и продължаващите пазарни изкривявания.

В резултат на това европейските търговци могат да започнат да изнасят газьол извън региона, за да компенсират арбитражните обеми, идващи от Азия.

"Едно е да изпратим дестилатите от Сингапур в Европа. Но те няма да достигнат до крайния потребител, докато корабният трафик е ограничен поради ниските нива на водата на река Рейн и други реки", казва Карстен Фритш, стоков анализатор в германската Commerzbank.

"Заради това цените на газьола и горивото за отопление на дребно в Германия са много високи... Не се очертават видими подобрения в близко бъдеще, според германските прогнози за времето", каза Фритш.

Европа обикновено започва да съхранява газьол, който се използва за отопление в региона, преди студените зимни месеци. Азиатските рафинерии обаче трябва да действат бързо, за да обслужат европейското търсене, тъй като американските и руските доставчици също забелязват тази възможност.

"Сравнявайки азиатските рафинерии с американските им колеги, последните имат по-голям шанс да отидат в Европа, тъй като товарните курсове са по-евтини и времето за пътуване е много по-кратко", каза пред Reuters търговец от Сингапур, пожелал анонимност.

Въпреки американското предимство пред Азия за доставки в Европа, в момента един азиатски танкер - "Дива" пътува към Стария континент, превозвайки газьол от Югоизточна Азия.

В момента 37 000-тонният товарен кораб е в Средиземно море и се очаква да пристигне в Антверпен на 16 ноември.

"Ако този арбитражен прозорец остане отворен, очаквам още такива транспортни курсове да бъдат изпълнени следващата седмица", казва наемател на танкер, базиран в Сингапур.