През последните години някои от най-успешните китайски компании избраха да станат публични на фондовите пазари извън втората по големина икономика в света.

Две от водещите технологични компании в Китай - Alibaba и Baidu - се търгуват в Ню Йорк. Акциите на друг гигант в сектора - Tencent се продават в Хонконг, чиито пазари до голяма степен са разделени от тези в континентален Китай.

Властите в Пекин искат това да се промени и компаниите да се приберат у дома.

"Нещата се свеждат основно до гордост и до контрол. Китайските регулатори не харесват факта, че някои от звездните им компании се търгуват в чужбина", смята Андрю Полк, основател на изследователската фирма Trivium China.

Фондовите пазари в Китай се превърнаха в по-малко привлекателни за някои компании заради въведените строги изисквания. Те не допускат акции с право на двоeн глас, които дават на някои инвеститори по-голяма власт от другите и са обичайни в САЩ, пише CNN Money.

Експертите смятат китайските финансови пазари за по-несъвършени, тъй като там липсват големите институционални инвеститори, които доминират в САЩ и Европа.

Но китайското правителство вече има план да разхлаби някои от ограниченията. В рамките на програмата Китайски депозитарни разписки големите технологични китайски компании ще бъдат насърчавани да търгуват акциите си в Шанхай или Шенжен. Те могат да го правят, запазвайки съществуващото си предлагане на ценни книжа в чужбина.

Гордост и контрол

Според експерти инициативата е част от плановете на китайското правителство да упражнява по-голям контрол върху частните компании.

Ако Китай успее да убеди някои от най-големите си фирми да се върнат у дома, това ще позволи на властите да ги наблюдават по-внимателно и да имат по-голям контрол върху начина, по който се управляват.

Целта на инициативата е да постави големите китайски корпорации под бюрократичния контрол на Пекин, смята Брок Силвърс, управляващ директор на инвестиционната консултантска фирма Kaiyuan Capital в Шанхай.

Въпросът за китайските компании, регистрирани в чужбина, особено специализираните в областта на технологиите, е все по-чувствителен за властите през последните месеци.

"Технологията се очертава все по-често като проблем от национален интерес" на фона на нарастващото напрежение в търговията между САЩ и Китай, казва Линдън Чао, управляващ директор на базираната в Хонконг Азиатска асоциация за ценни книжа и финансови пазари.

Държавни служители на САЩ изразиха дълбока загриженост относно плановете на Китай да стимулира местната технологична индустрия в области като компютърни чипове, изкуствен интелект и електромобили.

Приличането у дома на компании като Alibaba и Baidu е начин "за Китай да си върне контрола върху китайските технологични компании", смята Чао.

Връщането на технологичните компании би дало на китайците и по-привлекателни възможности за местни инвестиции, в които да вложат парите си. Акциите на Alibaba и Tencent поскъпнаха през последните години, но тези доходи са до голяма степен извън границите на дребните китайски инвеститори.

Китайското правителство иска ползите от повишаването на цените на акциите им "да се отразят на китайските инвеститори", казва Полк.

Увереност и одобрение

Някои големи китайски технологични компании вече заявиха, че биха били заинтересовани от пускането на акциите си у дома. Сред тях са Alibaba, Tencent и водещ производител на смартфони Xiaomi, който наскоро подаде документи за първоначално публично предлагане на борсата в Хонконг.

Китай определено има какво да предложи - със своите 8.8 трлн. долара фондовият пазар на страната е вторият по големина в света миналата година, по данни на Световната банка.

Освен това инвеститорите в Китай са склонни да плащат повече за акциите, на базата на приходите на компанията, отколкото американските им колеги, твърдят анализатори.

Китайските фондови пазари също скоро ще могат да се възползват от големия приток на чуждестранни пари. Повече от 200 китайски компании ще бъдат добавени тази година към индекса на MSCI Emerging Markets, ключов критерий за глобалните инвеститори.

Но има и нещо повече от обикновени финансови стимули, в идеята за привличането на компании от ранга на Alibaba. "Тяхната награда ще се изразява в спечелването на доверието и одобрението на Пекин", каза Силвърс.

Китайските власти вече показаха готовността си да окажат натиск върху местните гиганти, когато преценят, че те са прекрачили границата.

Акциите на Tencent за кратко се понижиха миналата година, след като държавната информационна служба заяви, че онлайн игрите водят до пристрастяване към младите хора. Компанията вече налага ограничения върху броя на потребителите, които могат да играят игри всеки ден.

"Китайските компании разбират, че това е политическа цел и затова ще се съобразят с нея или ще пострадат от последствията", каза Полк.