Около 60% от американските стартиращи компании, оценени на по над 1 млрд. долара, са основани от чужденци, показват данните на Националната фондация за американски политики (NFAP). В три от т.нар "еднорози" има и българско участие сред основателите. Общата стойност на компаниите, които действат в различни сфери, е над 8 млрд. долара.

Детайли: Списъкът на NFAP е още от миналата година и включва общо 319 компании с основатели имигранти. В САЩ общо оценените на над милиард стартъпи са 582.

Българският еднорог Payhawk получи европейски лиценз за електронни пари

Българска компания, оценена на над $1 млрд., получи европейски лиценз за електронни пари

Издаде го централната банка на Литва

DBR откри сред тях 3 фирми, в чието създаване участват и българи. Ето какво намерихме за тях:

  • Upgrade - това е най-сериозният "български" стартъп зад Океана. Финтех компанията е основана през 2017 г. от българката Аделина Грозданова и нейни партньори от Франция, Канада и Словения. Upgrade предлага потребителски кредити в рамките на богато портфолио от продукти. Има над 1200 служители и е оценявана на 6,2 млрд. долара. По-рано през това лято тя придоби платформата за отложени плащания Uplift за 100 млн. долара в брой и акции.
  • Orca Bio - амбициозният биотехнологичен стартъп работи по клетъчни терапии с висока прецизност, предназначени за лечение на различни кръвни заболявания, включително - левкемия. Целта ѝ е да направи трансплантациите на стволови клетки по-ефективни и безопасни. За момента продуктите ѝ са на фаза клинични изпитвания. Съоснователи са българинът Иван Димов и белгийски гражданин. Оценява се на 1 млрд. долара.
  • Aircall - това е cloud-базирано решение за колцентрове в сферите на продажбите и техническата поддръжка. Отличава се с интеграции с платформи като Salesforce, HubSpot, Intercom, Slack и други, като така дава възможност и на малки и средни фирми да предложат качествено обслужване на своите клиенти. Има над 800 служители от 40 националности в 8 офиса и е част от Deloitte Fast 500. Съоснователи са българинът Джонатан Ангелов и френски граждани, а компанията се оценява на 1 млрд. долара.

Ами Robinhood: Прави впечатление липсата на трейдинг платформата Robinhood на Влад Танев. Тя се оценява на почти 9,5 млрд. долара е се ползва със световна известност. Както DBR отбелязва, обаче, това вече не е "еднорог" - компанията е листната на борсата.

Robinhood на Влад Тенев изненадващо завърши второто тримесечие с печалба

Robinhood на Влад Тенев изненадващо завърши второто тримесечие с печалба

Приходите на финансовата компания, създадена от българина, също надхвърлиха прогнозата

Голямата картина: Най-много основатели на американски "еднорози" идват от Индия (66), следвани от групата от Израел (54). Над половината успешни стартъп имигранти са от 6 държави - Индия, Израел, Великобритания, Канада, Китай и Франция.

Освен това 80% от този тип компании имат чуждестранен гражданин на ключова позиция - основател, директор и т.н.

География на компаниите еднорози - къде и защо възникват компании за милиарди

География на компаниите еднорози - къде и защо възникват компании за милиарди

Най-голям брой еднорози са регистрирани в САЩ и Китай