Глобалният пазар на мобилни устройства претърпява трансформация, поради коронавируса и нестабилната икономическа среда. Търсенето на смартфони се адаптира към пандемията от Covid 19: хората губят интерес към скъпите апарати.

Това се посочва в новия доклад на анализаторската компания International Data Corporation (IDC).

Отбелязва се, че потребителите сега са по-малко склонни да купуват скъпи мобилни устройства. През второто тримесечие на годината смартфоните на цени от 100 до 400 долара заемат 60% от общите продажби. До края на годината се очаква делът им да нарасне до 63%.

Огромен срив на глобалните продажби на смартфони

Огромен срив на глобалните продажби на смартфони

Кой производител отчита ръст на фона на всеобщия спад?

Освен това, наблюдава се също увеличено търсене на смартфони в ценовия диапазон 400 - 600 долара: делът на тези устройства от общите доставки достигна 11,6% през тримесечието, което е ръст от почти 4% на годишна база. Този сегмент е доминиран от смартфони Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo и Vivo.

IDC прогнозира, че общата стойност на смартфоните, продадени в световен мащаб през тази година, ще достигне 422,4 млрд. долара. За сравнение, миналата година пазарът на смартфони възлизаше на 458,5 млрд. долара. Очакваният спад в парично изражение е 7,9%.

В близко бъдеще, предполагат анализаторите, най-популярни ще бъдат смартфоните с цени от 100 до 400 долара. В дългосрочен план обаче се очаква най-голям растеж при устройствата в ценовия диапазон от 400 до 600 долара, продажбите на които ще бъдат стимулирани от развитието на 5G сегмента.

Снимка 496667