Емблематичният руски производител на автомобили "Лада" ще освободи част от персонала си като контрамярка на спадащите приходи. Това става ясно от съобщение на компанията "АвтоВАЗ", която стои зад марката.

Дружеството планира да освободи 740 души, което отговаря на 2 процента от служителите. Същевременно работната седмица ще бъде увеличена от 4 на 5 дни.

Не за първи път през последните години руската компания освобождава работници. Заради кризата, връхлетяла руската икономика най-вече след западните санкции, концернът уволни хиляди служители. Тази година обаче не се очакваха нови съкращения.

По информация на "АвтоВАЗ" освободените служители ще имат възможност да потърсят работа в други проекти на компанията. По думите на ръководителя на компанията Никола Мауре това може да бъде в кол-център например.

Основна причина за продължаващите съкращения е големият спад в приходите на компанията. Загубата й за миналата година възлиза на 44.8 милиарда рубли или 710 милиона евро. Година по-рано е била почти двойна - 73.9 милиарда рубли.

Планът на Мауре е да извади дружеството на печалба до края на 2018 година.