Един от кандидатите за концесия на летище София - консорциум "Витоша", предлага в офертата си и построяването на изцяло нов национален стадион. Това става ясно от официално прессъобщение на кандидат-концесионера.

В него се посочва, че консорциумът, който се състои от британската компания Manchester Airports Group и нейният китайски партньор Beijing Construction Engineering Group, е включил в офертата си до Министерство на транспорта предложение за изграждане на нов стадион.

"Стадионът е част от независима и допълнителна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1.5 милиарда евро. Така цялостното предложение за инвестиции надвишава 2 милиарда евро", се посочва в изявлението.

Кой предложи най-висока сума за концесията на летище София?

Кой предложи най-висока сума за концесията на летище София?

Офертите са между 20 и 32 милиона евро годишно

Идеята на компанията е да създаде цялостен "летищен град", който ще включва нов национален стадион (построен по стандартите на УЕФА от категория 4), подкрепен от търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения, за да се създаде допълнителен бизнес зони София, както и такива за развлечения.

Проектът предвижда новият стадион да бъде мултифункционален, напълно подходящ за националните отбори по различни видове спорт, световни спортни състезания, както и концерти и фестивали. Той може да бъде завършен навреме, за да бъде използван при евентуално одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година.

Припомняме, че на 9 май бяха отворени офертите за 35-годишна концесия на летище София. От тях стана ясно, че най-добрата към този момент е на консорциум "Еърпорт Де Пари" на френската Aeroports de Paris и турската Tav Havalimanlari Holding.