Американският производител на електромобили Tesla търси възможности да гарантира доставките си на ключови елементи за производството на литиево-йонни батерии. А последният партньор на компанията в тази посока е минната индустрия на малкия тихоокеански остров Нова Каледония.

Tesla ще бъде технически партньор и ще работи с фирмата, оперираща местната мина Горо, където се добива никел - ключов метал за производството на батерии, пише BBC.

Целта на американският лидер е с това партньорство да си подсигури доставките на суровината. "Никелът е най-голямата ни грижа за производството на литиево-йонни клетки", посочи в публикация в Twitter Илън Мъск през миналата седмица.

А изборът на Нова Каледония не е случаен, тъй като островът е четвъртият най-голям производител на никел в света. Партньорството на Tesla там не включва покупката на дял от мината, но дава предимство на компанията при доставките на никел.

Tesla вече има офис в Букурещ

Tesla отвори офис на Балканите на 60 километра от България

Компанията може да изгради и втори завод в Азия, става ясно от инвестиционно намерение

Най-голям обем от метала се добива в Русия, Канада, Нова Каледония и Индонезия, като основната част от него се използва за производството на неръждаема стомана. Нарастващият интерес към електромобилите обаче донесе до пик в търсенето му.

Конкретно мината Горо, намираща се на тихоокеанския остров, има важно значение за местната икономика. Тя все още не е напълно разработена, но се смята, че има потенциала да се превърне в една от най-големите мини за добив на никел в света.