Българското дружество "АКВАБУЛ-М" иска да изгради ферма за скариди в Пловдив, става ясно от инвестиционно предложение, входирано в местното РИОСВ.

Според съобщението фермата ще бъде разположена в съществуващата сграда на бул. "Кукленско шосе", в сградата на "Крепежни изделия".

Тя ще бъде изградена на два етапа, като първо ще бъде изграден един басейн, а в последствие се предвижда да бъде разположен още един басейн.

Сградата ще бъде преустроена и в нея за функциониране на фермата, в съответствие с технологичните изисквания, ще се обособят хале за два басейна, техническо помещение за (RAS) система без резервоар, административно-битова част и складово-обслужваща част.

"Белла България" инвестира 3 милиона лева в производсвтото на ренданг-паданг

Фабрика край Пловдив е единствената в Европа, в която ще се произвежда една от най-добрите храни в света

Инвестицията възлиза на 3 милиона лева

В обекта ще работят петима работници, част от тях ще отглеждат скаридите, а останалите ще ги опаковат и подготовят за реализация на пазара.

Според уведомлението добиваните живи скариди от вида "Тихоокеанска бяла скарида" (Penaeus vannamei) ще се събират, опаковат и замразяват ежедневно, след което ще се съхраняват и предлагат на пазара в прясно и замразено състояние. 

Продукцията ще се реализира както в България, така и в чужбина.

Предвижда се капацитетът на фермата да бъде между 8 и 16 тона годишно. За нейната реализация ще бъдат внасяни около 100 000 лаври годишно.

"Жестоките" планове около първата в света ферма за октоподи

"Жестоките" планове около първата в света ферма за октоподи

Предвижда се тя да бъде изградена на Канарските острови в Испания

Единствената на Балканите ферма за скариди

(за момента) се намира край Свищов - няма друга такава в радиус от 2 000 км.

Обектът е изграден в с. Българско Сливово, в община Свищов по проект, финансиран по Програма морско дело и рибарство 2014 - 2020 г. Общата му стойност е 1 416 123 лв., като от тях размерът на безвъзмездната помощ е 708 061 лв., от които европейско финансиране от 531 046 лв. и национално - 177 015 лв.

Технологията на производство е взаимствана от различни източници - основно се ползва опита на Нидерландия и САЩ.

Снимка 623340

Източник: iStock Images