Панамският канал очаква приходите му да се свият с около 200 милиона долара през следващата фискална година поради ограниченията за пресичането на товарни кораби. Това се налага, за да се пести вода поради безпрецедентна суша в региона, съобщи неговият администратор в четвъртък, информира Ройтерс.

Прогнозираните загуби идват, тъй като презокеанският воден път, който е ключов за реализирането на стотици милиарди долари в световната търговия всяка година, очаква средният дневна брой за преминаване на товарни кораби да спадне с около 16%.

Панамският канал с нов рекорд на преминали товари за година

Панамският канал с нов рекорд на преминали товари за година

Най-големият ползвател на Панамския канал са СА

По-конкретно, между 30 и 32 кораба се очаква да преминават дневно през новата фискална година, която започва през октомври, каза администраторът на канала Рикаурте Васкес на пресконференция по темата.

За сравнение - между 36 и 38 са корабите, които преминават дневно по водния път, когато той работи на пълен капацитет.

Намалението от 200 милиона долара ще понижи приходите на канала за фискалната 2023 - 2024 година до 4,9 милиарда долара.

Панамският канал пресъхва - ограничават големите кораби

Панамският канал пресъхва - ограничават големите кораби

Опасенията на властите са, че плаването може да бъде напълно блокирано

Миналия месец администраторите на канала разшириха ограниченията за максималното газене на корабите и ограничиха средното преминаване до само 32 кораба на ден поради необичайно сухото време.

Панама обикновено вижда проливни дъждове през юли и администрацията на канала нарече липсата на валежи "безпрецедентна в исторически план".