Японският гигант Panasonic обмисля да изтегли производството на слънчеви клетки в завода на Tesla в Ню Йорк. Това заявиха пред Reuters източници, пряко запознати с намеренията на компанията.

Евентуалният ход идва, когато японската фирма за електроника ожесточено се бори да се освободи от нерентабилния си бизнес с потребителска електроника.

Panasonic ще запази съвместното си предприятие за автомобилни акумулатори с американския производител на електрически превозни средства в щата Невада. Заводът отчете първата си тримесечна печалба след години производствени проблеми и закъснения, посочват източниците, които предпочитат да останат анонимни. Междувременно Panasonic отказа коментар.

Общият бизнес с Tesla дръпна Panasonic напред

Общият бизнес с Tesla дръпна Panasonic напред

Как върви трансформацията на Panasonic от потребителска електроника към автоматизирана техника?

През 2016 година, когато партньорството с Tesla беше обявено, Panasonic посочи, че ще инвестира повече от 30 милиарда йени (272 милиона долара) в завода в американския град Бъфало. Дългосрочният ангажимент на Tesla за покупка от Panasonic беше част от сделката.

Panasonic вече е свил собствения си соларен бизнес на друго място, тъй като се конкурира със силните и по-евтини азиатски компании. Гигантът продаде своя завод за слънчеви панели в Малайзия и изследователската група на китайската GS-Solar за неразкрита сума миналата година.

Panasonic напуска бизнеса с полупроводници

Panasonic напуска бизнеса с полупроводници

Заради агресивната конкуренция в производството