Японският производител на електроника Panasonic генерално се отказва от производството на полупроводници с продажбата на последния си бизнес в този сектор на тайванската компания Nuvoton Technology.

През последните години Panasonic продаде своите инсталации за производство на полупроводници в Сингапур, Индонезия и Малайзия. Те се управляваха от дъщерната Panasonic Semiconductor Solutions.

Условията около сделката засега не са ясни, предстои тя да бъде финализирана следващата година, пише Associated Press.

Още признаци за икономическо забавяне: продажбите на полупроводници се сриват през август

Още признаци за икономическо забавяне: продажбите на полупроводници се сриват през август

Данните на Асоциацията на полупроводниковата индустрия показват, че на годишна основа те се сриват с 15,9% през август

На фона на засилващата се конкуренция в лицето на по-евтините производители от Южна Корея и Китай, Panasonic се бори да запази позиции в производството на чипове. В допълнение към това японски медии съобщават, че този натиск се увеличава допълнително вследствие на търговската война между САЩ и Китай, която забави продажбите във втората световна икономика.

Условията налагат нови правила и японските гиганти в производството на електроника започват да съсредоточават върху по-доходоносни бизнеси. Ходът на Panasonic подчертава точно това, след като компанията вече прехвърли друга част от бизнеса си с полупроводници на японския конкурент Rohm Co.

"Конкурентната среда около бизнеса с полупроводници стана изключително тежка поради агресивното разширяване на компаниите, огромните инвестиции и реорганизирането на индустрията", пишат от Panasonic в изявление, като допълват, че вярват на тайванската Nuvoton, че ще оцени качествата на тяхната технология и ще насочи усилията си към стабилен растеж.

Въпреки отстъплението на компанията, някои други японски гиганти остават в бизнеса. Това са Toshiba, Fujitsu и Sony.

Китай налива $29 милиарда за разработване на собствени чипове

Китай налива $29 милиарда за разработване на собствени чипове

Пекин внася полупроводникови схеми за около $200 милиарда годишно