Печалбата на руския енергиен гигант "Газпром" е спаднала с 45% през третото тримесечие на годината до 212 милиарда рубли или 3,32 милиарда долара в сравнение със същия период на предходната година. Основна причина за това са по-слабите доставки и по-ниските цени на природния газ, съобщава Reuters.

Руското държавно дружество, което е най-големият износител на суровината, отчита общи продажби в размер на 1,6 трилиона рубли за разглеждания период при такива от 1,9 трилиона рубли за предходния.

Брутните приходи от доставките за Европа, изключващи Русия и бившите съветски републики, се равнява на 587 милиарда рубли, което е с 37 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Те възлизат на общо 53,5 милиарда кубични метра при ниво от 56,9 милиарда кубични метра за същия период на 2018 година.

От друга страна цената на природния газ е паднала от 250,8 долара за 1000 кубични метра до 169,8 долара.

Нова газова връзка в ЕС удря по цените на Газпром

Нова газова връзка в ЕС удря по цените на Газпром

Интерконекторът между Финландия и Естония отслабва позицията на руската компания в Балтика

Междувременно експерти предупредиха през тази седмица, че интерконекторът между Финландия и Естония, който трябва да заработи от началото на 2020 година, допълнително ще отслаби позицията на "Газпром" конкретно на балтийските пазари.

Въпреки че в газопровода участва и Русия, Европейският съюз (ЕС) осигурява 75% от финансирането по него, а останалата част се осигурява от финландската компания Baltic Connector, както и от естонската Elering. Общата стойност на проекта е 300 милиона евро.