Продажбите на нови автомобили в Китай през януари се сринаха с 15,8 процента спрямо година по-рано, съобщи най-голямата индустриална асоциация в страната в понеделник. Това е седмият пореден месец на намаляващи продажби на най-големия автомобилен пазар в света.

Китайската Асоциация на автомобилните производители посочва, че продажбите са намалели до 2,37 милиона през миналия месец. През декември те се сринаха с 13 процента, а през ноември - с 14 процента.

Поднебесната империя се опитва да се пребори със забавяне на икономическия растеж, както и с последствията от търговската война със Съединените американски щати. Тези фактори допринасят за първото свиване на пазара от повече от две десетилетия.

Мрачен януари за продажбите на автомобили в България и Европейския съюз

Мрачен януари за продажбите на автомобили в България и Европейския съюз

В Румъния и Гърция обаче те растат

Пекин сега се опитва да убеди потребителите да развържат кесиите и обеща субсидии, които да подкрепят продажбите на някои автомобили, включително електромобили.

Представители на асоциацията посочват също, че януарските и февруарски продажби страдат и от Лунната нова година, тъй като клиентите забавят решението за покупка за след фестивала.

Продажбите на електромобили обаче продължават да растат, достигайки общо 95 700 през януари, или 140 процента ръст на годишна база.

Китай ще подкрепя икономиката със субсидии за коли и перални

Китай ще подкрепя икономиката със субсидии за коли и перални

Пекин ще забърза и раздаването на лицензите за 5G мрежите