Рекордните жеги в Европа имат нова жертва - бирата.

Горещото и сухо време изпържи ечемичните култури в Северна Европа, създавайки потенциални проблеми за пивоварите, които трябва да купят малц.

Реколтата на ключови производители в Скандинавия, Северна Германия и балтийските страни може да бъде с 30 до 40% по-ниска от нормалната, според търговеца Evergrain Germany, цитиран от Bloomberg.

Цените на ечемика вече нарастват и разходите ще трябва да бъдат прехвърлени надолу по веригата за доставки. Някои немски пивовари започват да увеличават цените на бирата, каза Щефан Волмар, експерт по продажбите в търговеца на едро GrainCom, базиран в Хамбург.

Пораженията върху реколтата качиха цените на френския малцов ечемик до 5-годишен връх

Пораженията върху реколтата качиха цените на френския малцов ечемик до 5-годишен връх

"Имаме голям проблем с доставките. Малцът не струва много в чаша бира, но когато се отнася за много чаши бира, това е голям разход", заяви Джонатан Арнолд, директор, отговарящ за ечемика и овеса в британската търговска компания Robin Appel.

В Скандинавия изключително горещо време, което причини горски пожари из цяла Швеция, означава, че реколтата е готова с 3 до 4 седмици по-рано от обикновено. В резултат на рекордните жеги Европейският съюз ще изпита недостиг от с 490 000 метрични тона на малцов ечемик през този сезон - първият дефицит от 8 години, според консултантската компания RMI Analytics.

Цените на френския малцов ечемик са се увеличили с повече от 35% от април, достигайки най-високата си стойност от 2013 г. насам, според данни от Commodity3.

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Особено засегнати са производителите в по-северната част на Стария континент

Вторият най-голям пивовар в света - Heineken NV изтъкна по-високите цени на суровините през второто тримесечие. Макар компанията да заяви, че лошата европейска реколта няма да навреди на нейните резултатите й за 2018 г., тя отказа да коментира по-нататъшното й въздействие.

"Това е значително увеличение на цените. В крайна сметка пивоварите ще трябва да поемат повишението на цената на ечемика, ако не са заключили бъдещите си покупки", твърди Андриес де Грьон, управляващ директор на Evergrain, звено на германския гигант BayWa.

Сушата и горещината причиниха драматична промяна на пазара. Преди по-малко от 2 месеца Арнолд от Robin Appel очакваше излишък от над 1 млн. тона пивоварен ечемик в Европа, а сега на пазара вероятно ще има дефицит. Горещото време понижава и качеството на ечемика, което означава, че вероятно ще има излишък от зърно, което може да се използва само за фуражи.

Горещата вълна завладя Европа и й нанесе сериозни щети

Горещата вълна завладя Европа и й нанесе сериозни щети

Жегата засегна и германските фермери, те искат €1 милиард компенсации

Производителите на малц, които го извличат от ечемика, ще трябва да плащат повече за висококачествено зърно или да променят производствения процес, според RMI. И все пак е малко вероятно потребителите да плащат повече за чаша бира, тъй като ечемикът е малка част от общата цена на напитката.

Производството на пролетен ечемик в ЕС може да бъде с 10% под средното за последните 5 години. Слабото производство в Северна Европа може да бъде компенсирано от Франция, която има отлична реколта и може да осигури доставките, посочи де Грьон.

"Колкото по-на север отивате, толкова по-трудно става. Трудно е да сме сигурни в окончателния резултат от реколтата, която току-що започнахме да събираме. Но очакваме обемът да е доста нисък и да има някои проблеми с качеството", посочва търговецът Волмар.