Румънският доставчик на услуги в индустрията за противовъздушна отбрана, Romaero ("Ромаеро") изпадна в несъстоятелност. Това се случи по искане на компанията, след като през декември съд постанови, че трябва да плати 17 милиона евро компенсации за проваленият й опит да надстрои Boeing 737-200 за един от своите клиенти. 

Миналото лято компанията пропусна шанса си да стане център за поддръжка, ремонт и основен ремонт на хеликоптери Black Hawk, произведени от американския военен гигант Lockheed Martin, припомня Profit.ro. По-рано тя загуби и сертификата си за предоставяне на услуги за самолети Boeing.

Ръководството на компанията получи миналия ноември одобрението на акционерите за продажбата чрез търг на няколко сгради и парцели, разположени в Букурещ, на обща начална цена, установена чрез оценка, от 87,2 милиона леи (18 милиона евро). Кредиторите й - CEC Bank и агенцията за събиране на данъци ANAF - обаче блокираха сделката.

Най-голямата румънска авиокомпания - Blue Air изпадна в несъстоятелност

Европейска нискотарифна авиокомпания изпадна в несъстоятелност

Причината са дългове за милиони евро

Финансовото състояние на "Ромаеро" е проблемно от години. CIT Restructuring разработи и изпълни план за преструктуриране на компанията през 2020 г., въз основа на който CEC Bank отпусна заеми на обща стойност около 60 милиона леи (12 милиона евро).

Компанията дължеше 330 милиона леи (66.3 милиона евро) на държавния бюджет в края на 2019 г. В края на септември 2023 г. Romaero имаше просрочени задължения към държавата в общ размер на почти 436 милиона леи, включително лихви и неустойки. Други кредитори на Romaero са BCR и Apa Nova.

BlockFi обяви несъстоятелност и поиска защита от над 100 хиляди кредитора

Още един голям играч на криптопазара поиска фалит и завлече над 100 хиляди кредитора

Новината се отрази негативно на цените на основните криптовалути