В понеделник Ryanair отчете €20 милиона евро загуба за последните три месеца на 2018 година, предава Reuters. Сред посочените от компанията причини са по-ниските цени на билетите.

Преди две седмици най-големият бюджетен авиопревозвач в Европа намали прогнозата си за цялата фискална година, приключваща в края на март, именно поради тази причина. Това бе второто намаление в рамките на три месеца.

Сега Ryanair очаква печалбата за цялата фискална година да намалее с до 31 процента заради летните стачки, по-високите цени на петрола и свръхкапацитет в Европа. Компанията заяви още, че не може да отхвърли напълно и още едно намаление.

Ryanair посочи още, че очаква свръхкапацитетът да продължи, а заради него и по-ниските цени. "Не споделяме оптимизма на някои конкуренти, че през лятото на 2019 г. цените ще се повишват".

"При липсата на следващи фалити на европейски авиокомпании и заради скорошния спад на цените на петрола (което позволи на някои конкурентни, работещи на загуба, да продължат), очакваме свръхкапацитетът да се запази през 2019", казват оттам.

През трите месеца до края на декември силният ръст на трафика от 8 процента бе компенсиран от 6 процента спад на средните цени на билетите.

Ryanair купи Laudamotion

Ryanair изкупи авиолинията на шампион от Formula 1

Компанията ще инвестира в нови самолети