Петролната компания на Саудитска Арабия - Saudi Aramco обяви увеличение с 90% на нетните си приходи през второто тримесечие на фискалната 2022 г. спрямо година по-рано до 48,4 милиарда долара. Този положителен финансов резултат на петролния гигант се дължи основно на по-високите цени на суровия петрол и на по-големите продадени обеми.

През разглеждания период свободният паричен поток на компанията е нараснал с 53%, достигайки 34,6 милиарда долара. Същевременно капиталовите разходи са се повишили с 25% до 9,4 милиарда долара в сравнение със същия период на 2021 г. Паричният поток от оперативни дейности възлиза на 44 милиарда долара.

От петрол до батерии: Какво изнася България към Саудитска Арабия

От петрол до батерии: Какво изнася България към Саудитска Арабия

През 2021 г. двустранната търговия между България и Саудитска Арабия достига годишен ръст от близо 90%

Първият производител на черно злато в света също така обяви дивидент от 18,8 милиарда долара, който трябва да бъде изплатен през третото тримесечие.

"Докато нестабилността на глобалния пазар и икономическата несигурност остават в сила, събитията през първата половина на тази година подкрепят нашето виждане, че продължаващите инвестиции в нашата индустрия са от съществено значение - както за да се гарантира, че пазарите остават добре снабдени, така и за улесняване на организиран енергиен преход", заяви президентът и главен изпълнителен директор на Aramco Амин Насър.

Неговите очаквания са търсенето на петрол да продължи да расте "до края на десетилетието", въпреки низходящия икономически натиск относно краткосрочните глобални прогнози. В същото време Aramco работи за увеличаване на производството от множество енергийни източници, включително нефт и газ, възобновяеми източници и син водород.

Саудитска Арабия: Има недостиг на рафинерии, а не на петрол

Саудитска Арабия: Има недостиг на рафинерии, а не на петрол

Позиция на Рияд

"Ние напредваме в най-голямата капиталова програма в нашата история и нашият подход е да инвестираме в надеждната енергия и нефтохимикали, от които светът се нуждае, докато разработваме решения с по-ниски въглеродни емисии, които могат да допринесат за по-широкия енергиен преход", каза още Амин Насър.

Саудитската компания Aramco изпревари Apple преди няколко месеца и стана най-скъпата компания в света, след като по-високите цени на петрола изтласкаха акциите на най-големия износител на суров петрол в света до рекордни нива.