Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco се присъединява към шистовата революция с планове да започне добив на неконвенционален природен газ още този месец.

Газовите ресурси на Саудитска Арабия от шисти и други алтернативни доставки са "огромни", каза Халид Ал Абдулкадер, генерален мениджър на неконвенционалните ресурси в Aramco.

Производството в басейна Северна Арабия на територията на кралството ще започне до края на март и ще достигне целта си до края на тази година.

Петролният гигант сондира за неконвенционален газ в басейните на Южен Гауар и Джафура. Джафура се намира в източната част на Саудитска Арабия и е сходно по размер с Йигъл Форд - второто най-голямо поле за шистов газ в САЩ, посочи Ал Абдулкадер.

"Това е напълно правдоподобно. Въпросът е могат ли да направят търговско предложение за това?", каза Робин Милс, изпълнителен директор на базираната в Дубай консултантска фирма Qamar Energy.

Saudi Aramco готви инвестиции за $300 милиарда

Саудитски петролен гигант планира инвестиции за $300 милиарда

Парите ще бъдат вложени през следващите 10 години

Освобождаване на суровия петрол

Държавната Saudi Aramco планира да похарчи 300 млрд. долара за проекти през следващите 10 години, за да запази свободния си производствен капацитет за петрол и да увеличи търсенето и производството на конвенционален и неконвенционален газ, обяви през юли изпълнителният й директор Амин Насер.

Всяко увеличение на доставките на газ от шисти и други труднодостъпни скали ще освободи суровият петрол, който Саудитска Арабия използва в своите електроцентрали, което ще даде възможност на страната да изнася петрола с по-голяма печалба.

Полето Йигъл Форд в щата Тексас имаше запас от 642.8 млрд. куб. м шистов природен газ през 2016 г., според данни от САЩ. Aramco планира да удвои производството си на газ до 651.3 млн. куб. м дневно през следващото десетилетие. Саудитска Арабия е и най-големият производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Джафура се намира между Гауар - най-голямото нефтено поле в света и Персийския залив, в близост до центъра на саудитската енергийна индустрия. Тръбопроводните мрежи и други съоръжения, необходими на Aramco за производството на шистов газ в Джафура, са наблизо и тази съществуваща инфраструктура трябва да помогне за ускоряване на развитието на басейна, предвиждат експерти.

Saudi Aramco подписа сделки за $4.5 милиарда

Най-голямата петролна компания подписа сделки за $4.5 милиарда

Това са първите стъпки към диверсификация на икономиката

Сухи дупки

Държавният петролен гигант планира да развие целия басейн, използвайки усъвършенствани технологии за намаляване на разходите за фракинг. Компанията ще се съсредоточи върху намаляването на разходите на "Джафурах", преди да продължи с плановете си да произвежда газ там, заяви Ал Абдулкадер.

Саудитска Арабия традиционно добива газ само като страничен продукт на суровия петрол. Тя започва по-сериозно да добива газ малко след 2000 г., след като петролът потъна под 10 долара за барел и безработицата се влоши.

Рияд покани американските гиганти Exxon Mobil, Chevron и др., с надеждата да привлече 100 млрд. долара инвестиции. Много от тях се изтеглиха след години преговори, а сухите дупки (липсата на добив, б.р.) принудиха европейските Total, Eni и Repsol да напуснат съвместните предприятия с Aramco.

Руската "Лукойл", един от останалите партньори на Aramco в съвместните газови проучвания, планира да напусне проекта в пустинята "Празния квартал" след като не намери икономически изгодни запаси от гориво, каза Гати Ал-Джебури, един от ръководителите на "Лукойл" за Близкия Изток.