Наскоро Royal Dutch Shell започна изкупуване на малки, но стратегически компании в сфера, в която петролните дружества отдавна отбягват: енергийния сектор, пише The Wall Street Journal.

През последните месеци британско-холандският петролен гигант придоби ютилити компанията, бизнес за зареждане на електромобили и дял в дружество за соларна енергия. Покупките са част от дългосрочния план на компанията да "ожени" огромния си добив на природен газ с футуристичен ютилити бизнес.

Shell залага, че може да направи печалба от промените на енергийния пазар в момент, в който енергията от възобновяеми източници започва да играе все по-голяма роля. Идеята е да комбинира своето подразделение за търговия с енергия и масивния добив на природен газ - най-големият в света от компания, зад която не стои държавата - за да запълни дупката, когато слънцето не свети или вятърът на духа.

В крайна сметка Shell има намерение дори да се конкурира и с технологични компании, събирайки данни кога и как потребителите ползват електроенергия, за да им предложи по-добра сделка.

Ако всичко върви по план, след десетилетия Shell ще добива газ, който ще използва за производство на електроенергия, която пък ще продава на домове, бизнеси и станции за зареждане на електромобили. Моделът е подобен на този в петролния бизнес на компанията - от производството, преработката, транспорта и продажбата на бензиностанции.

През февруари Shell закупи британския доставчик на електроенергия First Utility, което ѝ даде директен достъп до търговията на ток на дребно. Миналата година пък компанията придоби една от най-големите компании за зареждане на електромобили New Motion.

Дружеството има и партньорство с Ionity - съвместно предприятие на големи автомобилни производители, чиято цел е създаването на мрежа от станции забързо зареждане на електромобили в цяла Европа. През януари пък Shell съобщи за планове да придобие почти 44% от щатската соларна компания Silicon Ranch Corporation в сделка, която се оценява на около 200 милиона долара.

Shell планира да похарчи между един и два милиарда долара годишно в своето подразделение за "нова енергия" до 2020 година.

Ходът показва ясно нуждата на Shell да намери пазар за огромния си добив на природен газ, както и че петролните гиганти очакват промяна в начина, по който потребителите консумират електроенергия.