Броят на бензиностанциите на петролния гигант Shell в България, на които вече има зарядни станции за електромобили, вече е 11, съобщиха от компанията. Инициативата започна в края на 2017 г., когато бяха монтирани първите в Shell Велико Търново и Shell Любимец.

Инсталираните зарядни станции са с мощност 50 kWt DC в партньорство с Eldrive. Останалите обекти, в които вече са изградени такива, са в Ямбол, Русе, Енево, Шумен, Сливен, Студена, Правец, Монтана, Видин и Велико Търново, казаха от компанията за Money.bg.

Преди дни от Shell съобщиха още, че електрическата енергия, която захранва търговските ѝ комплекси в момента се осигурява от 100% сертифицирани възобновяеми енергийни източници от фотоволтанични и водноелектрически централи.

Зелени сертификати имат 76 от всичките 102 обекта на компанията в страната, което е около 75% от мрежата. В този период на годината обикновено средното месечно потребление на електричество за един обект от веригата е около 14 000 kWh. С преминаването към възобновяеми енергийни източници се очаква количеството на спестените емисии въглероден диоксид от септември до декември да бъде приблизително 2 500 тона. На годишна база това би означавало, че ще бъдат спестени 7 684 тона въглероден диоксид.

До 3 години в България ще има до 15 000 зарядни станции за електромобили

До 3 години в България ще има до 15 000 зарядни станции за електромобили

Мартин Хаджистойков, основател и главен изпълнителен директор на eCars, пред money.bg