Един от най-богатите чехи - Яромир Тесарж, обвини чешката група ЧЕЗ в непрозрачност при продажбата на българските ѝ активи. Неговата "Енерго-про", която също оперира в България, бе сред основните кандидати за тях.

Милиардерът е изпратил писмо до ЧЕЗ, която днес одобри продажбата на активите на слабо познатата българска компания "Инерком". В него той заявява, че не признава резултатът от надпреварата. "Над 20 години правя бизнес в Източна Европа и досега такова нещо не съм виждал", казал той, според чешкото издание Lidovky.cz. По думите му, става въпрос за абсолютно непрозрачна процедура по избиране на купувач. Писмото е подкрепено от анализ на BDO Advisory, в който се критикува ЧЕЗ, тъй като не е предоставила еднакъв достъп до информация на всички кандидати.

Именно затова "Енерго-про" е подала по-ниска оферта, твърди още милиардерът. "Заключенията в доклада показват, че процесът по продажба на активите очевидно е бил засегнат от недостатъчна информация за оферентите, което затрудни позицията им и е по-малко вероятно да дадат възможно най-доброто предложение", пише в доклада на компанията.

Тесарж казва още, че процесът не е отговарял на обичайните стандарти, нито на значимостта на транзакцията.

Мениджмънтът на ЧЕЗ не коментира писмото по същество.

"Инерком" купува активите на ЧЕЗ в България

ЧЕЗ одобри купувача на активите ѝ в България

Надзорният съвет на чешкото дружество е дал съгласие, а договорът ще бъде подписан до дни