Японската инвестиционна банка SoftBank е подготвила финансов пакет за фирмата за споделени офиси WeWork, който ще ѝ осигури мажоритарно дял от капитала, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници, запознати със случая. Към този момент финансовата институция притежава около една трета от компанията. Ако такава сделка бъде финализирана, SoftBank допълнително ще елиминира ролята на основателя на WeWork Адам Нюман в корпоративните решения във фирмата.

Източникът на изданието е посочил, че размерът на финансовия пакет възлиза 1 млрд. долара, а тази сума може да се окаже не просто достатъчна, но и жизненоважна, за да може изпадналата в сериозни затруднения компания да извърши преструктуриране на дейността си. Според анализатори без допълнителна финансова помощ WeWork разполага със средства да оцелее едва до края на декември тази година.

Главният изпълнителен директор на WeWork напуска преди листването на компанията

Главният изпълнителен директор на WeWork напуска преди листването на компанията

Оставката на Адам Нюман обаче не решава всички проблеми на стартъпа, смятат анализатори

В момента компанията преговаря и с други финансови институции, сред които е JPMorgan, за отпускането на дълг в размер на 3 млрд. долара. До тази остра необходимост от средства се стигна след като първичното публично предлагане на WeWork беше отложено, тъй като инвеститорите бяха скептични спрямо пазарната оценка на компанията и нейната възможност да генерира приходи.

WeWork беше оценена на 47 млрд. долара в началото на годината, след като SoftBank инвестира в нея 2 млрд. долара. Според говорител на компанията, тя в момента преговаря с 60 финансови институции от "Уол стрийт" за осигуряване на средства. Сигналите, които компанията даваше за своето листване на борсата, бяха за второто по големина първично публично предлагане за годината, оставащо единствено след това на Uber. Но това не предизвика очаквания ентусиазъм, а някои анализатори дори бяха изцяло критични.

"WeWork може да не постигне статута на най-голямото първично публично предлагане за годината, но със сигурност е най-потресаващото и опасното", посочи в средата на август колумнистът от Forbes Дейвид Трейнър. "Ако не друго, Uber и останалите компании, които привлякоха големи суми на борсата доставят истинска иновация чрез своите бизнес модели. WeWork просто копира стария бизнес модел на отдаване на офиси под наем, залепи му технологични термини и засмука инвеститорски капитал, който ѝ донесе десеторно по-голяма пазарна оценка от най-близките ѝ конкуренти. Компанията също гори тонове пари, носи много висок риск по време на рецесия и има едни от най-лошите практики на корпоративно управление, които съм виждал. WeWork е в Опасната Зона."

SoftBank отчита 5,5 млрд. долара загуби заради WeWork, Uber и Slack

SoftBank отчита 5,5 млрд. долара загуби заради WeWork, Uber и Slack

Акциите на банката спаднаха с 30% от пика си, постигнат по-рано тази година

WeWork изгуби 1,9 млрд. долара през миналата година, а само за първата половина на тази компанията е похарчила повече от 2,36 млрд. долара. През последните седмици глобалните рейтингови агенции Standard & Poor"s и Fitch Ratings понижиха още повече оценката си за дълговете на компанията, които вече се намират дълбоко в територията на "боклук" и се търгуват при рекордно ниски стойности.