Продажбите в Китай на флагмана на Apple - iPhone са отбелязали срив от 35,4% на годишна основа, посочи анализ на Credit Suisse, предаде Zero Hedge. Така силно негативната тенденция, наблюдавана месец по-рано, когато покупките на смартфона се понижиха с 10,3%, продължава.

Това доведе до спад на цената на акциите на технологичния гигант, който започна още преди отварянето на пазарите. По време на борсовата търговия във вторник те изгубиха почти 4 долара от стойността си до 265,16 долара за акция, преди да започнат да поскъпват отново, като към четвъртък те успяха да възстановят загубите си.

Xiaomi се противопоставя на Apple на нов пазар с бюджетен смартфон със 108-мегапикселова камера

Xiaomi се противопоставя на Apple на нов пазар с бюджетен смартфон със 108-мегапикселова камера

Компанията пуска там и фитнес тракер

Apple спря да публикува данни за броя на продадените iPhone, може би отчасти за да прикрие негативните за себе си статистики. Сходна тенденция се наблюдаваше и през четвъртото тримесечие на миналата година, когато продажбите на китайския пазар за Apple се понижиха с 19,9%, а продажбите на смартфони в страната изобщо са спаднали с 9,7% до 103 млн. броя, сочат данни на South China Morning Post.

"Освен това, заплахата за налагане на нови мита от 15% върху повечето продукти от портфолиото на Apple (включително iPhone, iPad и Mac) остава сериозно предизвикателство", коментира Матю Кабрал от Credit Suisse. "Сценарият, който ние (а вероятно и нашите инвеститори) разглеждаме, продължава да е в полза на благоприятния развой на събитията, но смятаме, че Apple ще има трудности да прехвърли цената от митата върху потребителите, защото това ще окаже изключително тежко въздействие върху търсенето."

Apple пуска четири iPhone с 5G през 2020

Apple пуска четири iPhone с 5G през 2020

Прогнозата е на JPMorgan