Tesla Inc. сама ще добива литий в Невада, след като се отказа да придобие минна компания в щата, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

През последните месеци автомобилният производител бе в преговори със Cypress Development Corp., която планира да добива литий от находища на глина в югозападна Невада. Двете странни обаче не успяха да постигнат споразумение. Така производителят, който обеща да намали разходите за батерии с 50%, ще се опита да добива литий сама.

Добивът на литий от глина досега се доказва като трудна и скъпа дейност. Засега нито една компания не е успяла да постигне подобен добив в достатъчно големи количества. Но това изглежда един от възможните начини Tesla да спази обещанието си да произвежда по-евтини батерии и да пусне на пазара електромобил на цена $25 хил.

Миналата седмица Илън Мъск заяви пред инвеститорите, че Tesla си е осигурила достъп до 40 кв. км находища в Невада и планира да използва нов, "изключително устойчив" метод за добив.

Автомобилните производители започват да се намесват по-агресивно във веригите за доставки, за да си осигурят нужните суровини, казват от Albemarle Corp., най-големият производител на литий в света. Проблемът ще става все по-голям, след като прогнозите са, че търсенето на метала ще нарасне значително, а доставките няма да могат да го настигнат.

Германска технология може да задоволи апетита на Европа за един от най-търсените метали

Германска технология може да задоволи апетита на Европа за един от най-търсените метали

Изследователи са намерили начин да извличат литий, използван в батериите, от геотермална вода