Изследователите в Karlsruhe Institute of Technology (KIT) вероятно са се чувствали все едно са открили тайно съкровище, когато са успели да извлекат литий от необичаен източник: термална вода, пише Deutsche Welle.

Тъй като литият се превърна в една от най-важните суровини в днешния свят, богатите на минерала държави като Чили, Аржентина, Боливия и Австралия са във фокуса на световните усилия за осигуряване на постоянни доставки.

Производителите на батерии по света се нуждаят от милиони тонове литий всяка година, а четирите държави, изброени по-горе, отговарят за 80% от доставките. Заради това редица държави, включително Германия, са изключително зависими от доставки и пазарни цените. Но скоро това може да се промени, ако новата технология на KIT започне да се използва широко.

Устойчив литийКовчежето "бяло злато", "намерено" от германския институт, лежи в Горнорейнската долина в югозападна Германия. Горещата солена вода се използва вече в топлоелектрически централи. Но KIT откриза, че във водата се съдържа и течен литий, както и други минерали.

"Открихме до 200 милиграма за литър [термална вода]", казват от института. Йенс Гример, изследовател в KIT, казва, че там може да се съдържа "значително количество" от нужния на Германия литий. Гример, заедно с Флоренсия Саравия от института, са разработили технология, която извлича лития по евтин и природосъобразен начин.

Методът на Гример и Саравия има редица предимства пред конвенционалния, използван в Южна Америка и Австралия. В Германия процесът ще използва съществуващата инфраструктура, която вече изпомпва около 2 млрд. литра термална вода всяка година. Другият плюс е, че методът е далеч по-стабилен. В южноамериканските мини процесът по обогатяване протича с месеци и е твърде зависим от атмосферните условия. Един дъжд може да забави доставките със седмици, а може и с месеци. Технологията ще помогне и за извличането на рубидий и цезий, използвани в съвременните лазерни технологии.

Благодарение на добрата геотермална инфраструктура, всяка година могат да бъдат добивани стотици тонове литий, според изследователите. Някои експерти вече твърдят, че депозитите в Германия са най-големите в света. Но други предупреждават, че и в бъдеще страната ще се нуждае от внос.

BMW сключи договор за $ 2,3 милиарда с с шведски мегазавод за батерии

BMW сключи договор за $ 2,3 милиарда с с шведски мегазавод за батерии

Northvolt планира да получава 100% от енергията си от възобновяеми източници