Американският производител на електромобили Tesla ще поскъпне с 50 милиарда долара, след като акциите на компанията се изкачиха в понеделник в резултат на представените по-рано рекордни доставки за първото тримесечие.

За месеците между януари и март 2021 година Tesla е доставила 184 000 автомобила, което е над прогнозираните доставки от близо 178 000 броя.

Книжата на производителя поскъпнаха с близо 8% по време на предварителната търговия в началото на седмицата. Преди отварянето на борсите в САЩ тяхната стойност достигна 713 долара. Акциите са напът да достигнат най-високата си стойност от месец насам, съобщава Reuters.

През миналата година книжата на Tesla записаха рекордно поскъпване с над 700%. Това повиши капитализацията на компанията и така тя се превърна в най-скъпия автомобилен производител в света, въпреки че като производство тя е далеч зад лидерите като Volkswagen и Toyota.

Анализаторите очакват подебът на фондовия пазар за Tesla да продължи. Според прогнозите на Даниел Ивес от компанията Wedbush единичната цена на акциите на компанията може да нарасне до 1000 долара в следващите 12 месеца.