Автомобилните компании Toyota и Nissan са изискали от британското правителство компенсации за щетите, които бъдещите мита ще им нанесат, ако страната напусне Европейския съюз, без да сключи търговско споразумение, предаде Nikkei Asia.

Според изданието двете компании очакват митата върху колите, изнесени от Великобритания към Европейския съюз, да са в размер на 10% от стойността им и да започнат да се начисляват от 1 януари догодина. Причината е, че на тази дата при Брекзит без сделка ЕС ще започне да разглежда страната като външна за ЕС и ще влязат в сила обичайните търговски регулации.

Батерия за електромобил с 1000 км пробег тества Toyota

Батерия за електромобил с 1000 км пробег тества Toyota

Очаква се новите батерии да съхраняват 7 пъти повече енергия на единица тегло

Затова от двете компании настояват правителството, т.е. данъкоплатците, да са тези, които ще понесат сумата на търговските ограничения.

Във Великобритания Toyota произвежда Corolla и Suzuki Swace в Бърнастън, Дебришир. От поточната линия слизат към 180 хил. превозни средства годишно.

В Съндърланд Nissan произвежда значително повече - по 500 хил. коли годишно. Сред моделите на компанията, правени на Острова, са Qashqai, Juke и Leaf, като освен във Великобритания те се дистрибутират и в континентална Европа.

Nissan прогнозира $4,5 млрд. годишна оперативна загуба

Nissan прогнозира най-голямата си оперативна годишна загуба

Пандемията на коронавируса осуети плановете на гиганта да излезе от дълбокия спад в продажбите

Неотдавна автомобилните асоциации изчислиха, че Брекзит без сделка ще струва на сектора над 110 млрд. долара. Още по-тежко обложени ще са тежкотоварните превозни средства, където митото ще в размер на 22%.