Японският автомобилен концерн Toyota закрива последния си завод в Австралия. Предприятието се намира в предградията на Мелбърн и е специализирано за производството на модела Camry, но и доставя много комплектуващи части за мощности на фирмата в Азия и Европа.

В завода работят 4000 души. От тях 1300 ще бъдат насочени към други офиси и сервизи на компанията в страната, но около 2500 сътрудници рискуват да останат без работа.

От Тoyota посочват, че закриването на завода е трябвало да стане още през миналата година, но в началото на 2017-а той е започнал да показва положителни финансови резултати.

За първи път за закриване на автомобилното производство се заговори още през 2014 година. За такова решение натежаваха фактори като силния австралийски долар и голямата конкуренция на местния автомобилен пазар. Тогава президентът на компанията обяви, че Toyota Motor Corporation Australia Ltd. (TMCA) ще се преобразува в компания за дистрибуция и продажби.

Ford закри заводите си в Австралия. Производството е твърде скъпо

Ford закри заводите си в Австралия. Производството е твърде скъпо

Тойота ще го последва през 2017-а

Преди година американската компания Ford прекрати производството си в Австралия, като се очаква тя да заработи в региона като вносител и посредник.

Австралийското подразделение на друг световен гигант в сектора General Motors - компания GM Holden, на свой ред спира производството на автомобили и двигатели в страната през ноември тази година.