Основана през 2007 г. с малък екип от седем служители, UNIQA Software - Service Bulgaria (USS BG) е надежден партньор на UNIQA вече 15 години. През последните няколко години компанията се разрасна значително, като само за последните 18 месеца добави над 60 служители към екипа си. Затова и в края на юни беше откритo новo разширение на модерния офис в гр. Пловдив - за да покрие нуждите на бързо нарастващия екип.

Представяме ви интервю с Елина Павлова и Юлияна Боя, изпълнителни директори на USS BG, за да научите повече за това как двете дами се справят успешно с лидерските предизвикателствата в условията на растеж и бързо променяща се международна среда в сферата на ИТ услугите.

Eлинa Πaвлoвa pъĸoвoди aдминиcтpaтивнитe и финaнcoвитe дeлa нa UNІQА Ѕоftwаrе - Ѕеrvісе Вulgаrіа

Източник: USS BG

Eлинa Πaвлoвa pъĸoвoди aдминиcтpaтивнитe и финaнcoвитe дeлa нa UNІQА Ѕоftwаrе - Ѕеrvісе Вulgаrіа

Какво е да си на топ мениджърска позиция в международна ИТ компания? ИТ индустрията все още има репутацията на сфера, доминирана от мъжете. Има ли някакви други предизвикателства извън това и какви са те?

Елина: Трябва да си готов постоянно да решаваш различни проблеми и да правиш промени, ако е необходимо. Със значителния ръст на USS BG ние непрекъснато сме в процес на учене, за да подобряваме вътрешните си процеси и да запазваме фокуса си към нуждите на клиентите. Щастлива съм, че заедно с Юлияна имаме силен екип и можем да се справим с всички предизвикателства, които ни предстоят.

С какви постижения и резултати се гордеете?

Елина: В рамките на две години значително увеличихме броя на служителите си. Успяхме да наемем професионалисти с висок потенциал, с позитивна нагласа, желание за работа и за по-нататъшно развитие. Също така се гордеем, че имаме колеги, които работят с нас от много години, познават много добре ИТ средата на нашата компания и можем да разчитаме на тях, за да развиваме наистина големи проекти.

Юлияна: С разширяването на нашия офис наскоро успяхме да създадем чудесно пространство за креативна съвместна работа, което насърчава екипната работа и привлича нови служители от цялата страна в Пловдив. Успяхме да подобрим интеграцията на колегите от България в общата организационна структура на компанията майка и екипите на UITS (UNIQA IT Services) във Виена. Това е наша приоритетна задача и изисква тясно сътрудничество между всички локации. Доказателство, че вървим в правилната посока е положителната обратна връзка, която получаваме от топ мениджмънта във Виена и готовността за допълнителни инвестиции в нашата локация.

Елина Павлова притежава магистърска степен по управление на ИТ проекти и има повече от 14 години опит в софтуерната индустрия. В качеството си на Изпълнителен директор на USS България тя ръководи административните и финансовите дела на компанията. Присъединява се към USS BG като един от първите служители и от тогава е част от редица проекти, свързани с внедряването на системи за УНИКА България, УНИКА Румъния, УНИКА Босна и Херцеговина, както и с развитието и разрастването на USS BG като компания.

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да работят в ИТ индустрията?

Елина: Да имат амбицията и волята постоянно да подобряват средата и себе си и да са готови да постоянно да надграждат знанията и уменията си.. Да бъдат упорити. Да създават дълготрайни връзки с колегите си, от които да се учат и да си помагат.

Какво харесвате в работата си? Какво ви мотивира?

Юлияна: За мен е удовлетворяващо да работя по проекти с дългосрочен ефект върху цялата организация. Силно ме мотивира и важността на нашите услуги - тук носим голяма отговорност, а именно да управляваме критични за бизнеса системи и да му предлагаме решения, от които в крайна сметка зависи удовлетвореността на нашите крайни клиенти.

Елина: Това, което ме мотивира е чувството, че съм си свършила добре работата, а това се случва най-вече, когато постигаме успехи и изпълняваме целите си, без да практикуваме микромениджмънт. Автономията, доверието към служителите ни и предоставянето на възможности са ключови за това. От своя страна проактивната нагласа на служителите ни е от решаващо значение. Този колаборативен подход е добър не само за бизнеса, но и подобрява работната среда и екипната работа. В края на деня всички са по-щастливи, защото са положили усилия, които са се отплатили, тъй като са допринесли за постигането на нашите цели.

Юлиана Боя заема позицията на Изпълнителен директор през февруари 2022

Източник: USS BG

Юлиана Боя заема позицията на Изпълнителен директор през февруари 2022

Какво прави един екип добре функциониращ?

Юлияна: Освен мисленето "ние", а не "aз", в основата е доверието. Без доверие не може да се прояви желаната култура на толерантност към грешки и открити дискусии, без която е невъзможна иновацията. Конфликтите могат и да бъдат избягвани, но този подход води до липса на инициатива за поемане на отговорност и стагнация. В резултат на това работата на екипа страда, а усещането за постигнати успехи се губи. Функциониращият екип се стреми да бъде успешен, поема отговорност и се учи от грешките си.

Елина: В нашия екип разчитам на много талантливи и мотивирани колеги и вярвам, че като екип трябва да имаме една и съща цел и посока. Най-важните умения са постоянството, социалната компетентност и разбирането, че всеки има различен опит и ноу-хау и това ни помага да се допълваме взаимно и да се развиваме.

Юлияна Боя заема позицията на Изпълнителен директор през февруари 2022 г. След като завършва приложна информатика и бизнес администрация в Австрия, тя придобива ценен опит като ИТ консултант в проекти за внедряване на софтуер, карвинг и интеграции. През последните 5 години тя поема различни ръководни роли в програми за трансформация в застрахователната индустрия. В допълнение към ролята си на управляващ директор, тя е ръководител на екип в UITS и отговаря за изграждането на P&C Value Train* .

Кои са най-големите предизвикателства пред ръководството, с които се сблъсквате в момента във вашия град и като цяло?

Елина: Едното от предизвикателствата не се различава много от предизвикателствата в други локации и региони, а именно - войната за таланти на пазара - има огромен недостиг на професионалисти с натрупан опит в ИТ индустрията. В същото време имаме стратегия за растеж, която имплементираме. Затова полагаме много усилия да бъдем добър работодател, да привличаме талантливи колеги и да осигуряваме добри условия на труд. Същевременно обаче сме в постоянна конкуренция за таланти с останалите ИТ компании на пазара.

Юлияна: Следенето на развитието на пазара на труда и активното участие в търсенето на таланти е една от най-важните управленски задачи в ИТ индустрията днес.

Какви са плановете ви за бъдещето? Какво може да се направи по-добре и къде виждате най-голям потенциал за оптимизация?

Юлияна: Ефективното интегриране на новите колеги в екипите на UITS, разположени в различни градове, е аспект, който изисква активно управление и оптимизация в контекста на бързия ни растеж. Работим в тясно сътрудничество с централата ни във Виена и разработваме различни подходи в тази насока. Освен това обмисляме и разкриването на нови локации в рамките на България.

Снимка 593394

Източник: USS BG

Другите за UNIQA Software - Service Bulgaria (USS BG)

"Вярваме в нашите колеги от USS BG, които се доказаха като надежден партньор през последното десетилетие и половина. Ето защо създадохме стратегия за разширяване на дейността на локацията ни там, която вече дава резултати - броят на членовете на местния екип се увеличи от 18 на 80 през последните две години. Това е огромен успех и ние ще развиваме тази локация още повече."

Нилс Райф, Управляващ директор на UITS Vienna

"Много съм впечатлен от развитието от 18 на 80 много способни колеги: Това е знаково (или уникално) постижение в историята на растежа на UNIQA и истинско укрепване на международния ни екип. Изключително съм благодарен на Елина и Юлияна за този успех!"

Кристиан Гош, Управляващ директор на UITS Vienna

"USS BG претърпя невероятно развитие. Направихме голяма крачка и в моя екип и по време на посещението ми в Пловдив успях да се запозная с новите колеги и да се уверя в това. Вече имаме по-нататъшни планове за бъдещето, защото бизнес средата в България е просто топ! Много благодаря от моя страна на Юлиана и Елина за усилията и подкрепата."

Удо Итцингер, Мениджър UAP and Office Collaboration, UITS Vienna

"Преди две години започнахме да изграждаме компетенции за нашата стратегическа платформа UCP** в Пловдив. Страхотно е как колегите безпроблемно се интегрираха в нашите гъвкави екипи и поемат ключови роли, които в миналото трябваше да покриваме с външен персонал. Срещите на тийма на място в Пловдив в края на юни бяха много отворени и вдъхновяващи за разработването на следващите стъпки в развитието ни."

Франц Кристиан Пенц, Mениджър CSS Customer & Sales Solutions, UITS Vienna

* P&C = Properties & Casualties

** UNIQA Customer Platform