В града на тепетата откриха първата в Европа фабрика за нитрилни ръкавици - PPS Manufacturing. Инвестицията е в размер на 15 милиона лева. Заводът е разположен на над 25 000 кв. м. застроена площ и в него ще работят над 100 души в първата година на производството.

Дневният капацитет на линията е 800 000 ръкавици, което прави по 34 000 ръкавици на час

Месечният капацитет на производство покрива на 100 % нуждите на страната ни от такива ръкавици. Към момента България няма специалисти по производството на този продукт, затова са "внесени" квалифицирани инженери от Малайзия.

Амбицията на екипа е да създаде първите в света разградими предпазни ръкавици. Те са предназначени за хранително-вкусовата промишленост, индустрията и медицината.

Schneider Electric инвестира над 60 милиона евро за разширение на производството си в Пловдив

Schneider Electric инвестира над 60 милиона евро за разширение на производството си в Пловдив

Инвестицията обхваща разширение на сградата на завода с 3000 кв. м.

Новата фабрика продължава тенденцията от последните години основните инвестиции в Пловдив и региона да се правят предимно от български предприемачи, съвместно с чуждестранни партньори.

Износът на ръкавици ще е към страните от ЕС, Сърбия и Северна Македония

"Инвестицията е една от най-значимите за българската икономика, защото следва първата вълна на големи глобални промени, свързани с пандемията и нарушените търговски връзки и глобални вериги за доставки, коментира по време на откриването заместник-кметът на Пловдив по "Образование, бизнес развитие и европейски политики" Стефан Стоянов. 

"Надяваме се бързо да намерим партньори в Европа за реализиране на продукцията, за да намалим зависимостта от азиатските производители", заяви Георги Петков - председател на Борда на директорите на компанията.

Над 80 процента от всички фабрики за ръкавици в света се намират в Малайзия. Начинът за конкуренция с тези производители е изцяло автоматизираният процес, който фирмата ще въведе у нас след година. През това време ще обучава български персонал. Иначе, производството започва още следващата седмица.

Как Пловдив стана икономическият център на България?

Как Пловдив стана икономическият център на България?

Над 200 компании работят в "Тракия икономическа зона", като половината от тях са чуждестранни