Великобритания е похарчила 107.7 млн. паунда (136.76 млн. долара) за наемането на фериботи, за да смекчи риска от "тежко претоварване" на пристанището в Дувър в случай на Brexit без сделка, според правителствени документи, цитирани от AFP.

Правителството е сключило сделки с британски, френски и датски фериботни компании, които ще позволят на близо 4000 допълнителни камиона на седмица да използват други пристанища на южния бряг на Англия, за да предотвратят очакваните тежки задръствания в Дувър.

"Този значителен допълнителен капацитет е малък, но важен елемент от планирането на Министерството на транспорта в случай на Brexit без сделка. Министерството помага да се гарантира, че останалата част от правителството е напълно подготвена за редица сценарии, включително конкретен акцент върху потенциален сценарий без сделка и за смекчаване на въздействието на всеки изход от Brexit за всички видове транспорт", обяснява говорител на британското ведомство.

Великобритания ще използва кораби, за да се снабди с храна и лекарства след Brexit

Флотилия от кораби ще спасява Великобритания от глад след Brexit

Te ще използват по-бързи маршрути за доставките на стоки от първа необходимост

Договорите с френската Brittany Ferries, датската DFDS и британската Seaborne ще осигурят доставки до половин милион тона месечно, с което правителството се надява да смекчи удълженото време, необходимо за извършване на митнически проверки на входящи и изходящи товари.

Британските власти се надяват да предотвратят един от най-големите рискове при Brexit без сделка - доставките на основни продукти за Острова, които до момента се извършват главно през Дувър.

Не всички обаче са очаровани от действията им, а лидерът на либерал демократите Сър Винс Кайл ги определи като "пълна лудост". "Правителството има право да спре (сценария) "без сделка" по всяко време, а вместо това да харчи милиони за договори в последния момент", каза Кайл.

Най-важното пристанище на Острова след Brexit няма да е на море

Най-важното пристанище на Острова след Brexit няма да е на море

"Вътрешно пристанище" в Милтън Кийнс ще проверява и таксува вноса

Транспортното министерство предупреди, че увеличаването на граничните проверки може да "доведе до забавяне на доставката на жизненоважни стоки" и "значително по-голямо нарушаване на икономиката на Великобритания".

Британският премиер Тереза Мей постигна споразумение с лидерите на Европейския съюз, че Великобритания ще напусне, запазвайки тесни търговски връзки с държавите членки на блока.

Но договореното от нея среща сериозен отпор в дълбоко разделения британски парламент, като е критикувано както от най-крайните поддръжници на Brexit, така и от тези, които искат Островът да запази по-близки връзки с континентална Европа.