Фирмите "ПВБ Пауър България" АД и ВЕЦ "Своге" АД може би са източени с общо 40 млн. евро, посочи акционерът в първата Желю Ганчев по време на пресконференция, предаде "24 часа". Бизнесменът е подал сигнал за това до прокуратурите в България и Италия.

По-рано през годината Ганчев става миноритарен собственик в "ПВБ Пауър България", след като закупува 42% от компанията, останалият дял от която е собственост на италианските компании Dolomiti, Alperia и Finest. След влизането си в борда на директорите, бизнесменът научава за сделки между двете "ПВБ Пауър" и ВЕЦ "Своге", които според него са сключвани на цени, значително по-високи от пазарните.

Конкретно той посочва, че са били изплатени 15 млн. лв. за строителството на водноелектрически централи на р. Марица, които изобщо не са били построени. Компанията с италианска собственост "Инжектор сонд България" пък получила 22 млн. лв., от които 7 млн. лв. са били насочени към дружества, свързани с представители на бордовете на директорите на "ПВБ Пауър България" и ВЕЦ "Своге".

Ганчев дава за пример и друга сделка - между ВЕЦ-а и "Компанията за енергетика и развитие", при която почти половината от платените средства са връщани от втората към "България инженеринг", която е собственост на главния изпълнителен директор на ВЕЦ "Своге" Пламен Дилков, който е част и от борда на директорите на "ПВБ Пауър България". Бизнесменът посочва, че схемите за източване на водноелектрическата централа са били в ход от тринадесет години.

ВЕЦ Своге получават награда за „Каскада Среден Искър"

ВЕЦ Своге получават награда за „Каскада Среден Искър"

Церемонията ще се състои днес.

Изданието посочва, че "ПВБ Пауър България" съвместно с община Своге получиха финансиране от Европейската банка за възстановяване на развитие на стойност 75 млн. евро за построяване на девет водноелектрически централи руслов тип по р. Искър. Общата стойност на начинанието, започнало още през 2006 г., беше 115 млн. евро, като до момента работят само пет от централите, а строежът на други четири е замразен. Самият проект, наречен "Среден Искър", се извършва от ВЕЦ "Своге".