Световните цени на храните през юни се понижават, демонстрирайки най-значителен спад от началото на тази година. На повечето пазари се наблюдава намаляване на котировките за основните хранителни стоки , отчита Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO).

Индексът на цените на хранителните стоки, изчисляван от FAO, през юни е 173,7 пункта, спадайки от нивото през май с 1,3%. В годишно изражение показателят се понижава с 0,9%.

Организацията е регистрирала спад на котировките на зърнените продукти, растителното масло, млечната продукция. Цените на месото не се изменят, а тези на захарта растат.

Цените на зърнените стоки се намаляват с 3,7% спрямо предходния месец, но за година растат със 7,7%. Тази динамика е обусловена от рязкото спадане на цените на царевицата и пшеницата, в същото време оризът поскъпва, заради дефицит в предлагането.

При растителните масла се наблюдава понижение на цените спрямо май с 3% , като те спадат пети месец поред. На годишна база се отмита намаляване на тези цени с 10 на сто. Цената на палмовото масло спада поради намалено световно търсене на този продукт, на соевото заради големите складови запаси. В същото време поевтиняването на слънчогледовото олио се дължи на увеличеното производство в ЕС и Украйна.

Ценовият индекс на млечната продукция за юни е с 0,9% по нисък от май и с 2% по-висок от юни 2017 година. Общото поевтиняването на този вид стоки е предизвикано от спадащите цени на сирената и увеличения експорт на млечни продукти от САЩ и ЕС. В същото време цената на маслото и сухото мляко в Европа се е покачила.

Месото и месните продукти увеличават цената си през юни съвсем малко - с 0,3% спрямо предходния месец, но за година се понижават с 3,3%. Ръстът на цената през юни се дължи на свинското месо и сланината, докато цената на говеждото и птичето месо се понижава.

Захарта поскъпва с 1,2% спрямо май, но на годишна база понижението на цената е значително - 10 на сто. Показателят расте за първи път от половин година насам, заради безпокойството за захарната реколта в Бразилия във връзка със сушата.