Известният в миналото автомобилен производител ЗАЗ ще преустанови съществуването си съвсем скоро. Медиите в Украйна съобщават, че компанията от Запорожието, известна най-вече с легендарния Запорожец, е разпуснала всички свои 21 000 служители, като скоро предстои и разпродажбата на производствените съоръжения, пише autoclub.bg.

Причината за този краен ход е доста позната - продажбите, а съответно и производството, са намалели твърде много. През юли тази година заводът е сглобил едва 8 (!) бройки от своите два модела - Vida и Chance. Интересно е да се спомене, че въпреки политическата криза в Украйна, довела до пълен срив на продажбите на нови коли, ЗАЗ остава най-търсената марка в страната. През последния месец от нея са били реализирани около 600 бройки.

Първи догадки за следващото поколение Volkswagen Golf

Може и следващото поколение на Volkswagen Golf да е планирано за след около пет години, но според слухове немците вече работят усилено по модела.
Autocar съобщава, че дизайнът на колата ще е инспириран от аеродинамичните черти на XL1, като целта е постигането на маскимално ниско тегло и ниско съпротивление при движение. Моделът ще се базира на платформата MQB, която към този момент би трябвало да е претърпяла известни подобрения.

Британската медия съобщава още, че Golf ще използва система за съхранение на енергия посредством маховик, която може да осигури на колата допълнително около 40 конски сили, които ще бъдат изпращани към задните колела. Предвижда се и деактивация на цилиндрите при движение по инерция, а турбините, захранващи двигателя с въздух, ще бъдат електрически.