След като през 2017 и 2018 година Русия достави рекордно количество природен газ изглежда през настоящата тенденцията може да се обърне. Първите сигнали за това са очакванията за по-малък добив на енергийното дружество "Газпром" на фона на отслабнало търсене от европейските държави и нараснала конкуренция на пазара.

"Планираме добив от 495 милиарда кубични метра газ през тази година", обяви заместник главния изпълнителен директор на компанията Витали Маркелов в интервю, цитирано от Bloomberg.

Подобен обем би отбелязал първия спад за "Газпром" от пет години насам при такъв в рамките на 497,6 милиарда кубични метра за 2018 година.

Традиционно енергийната компания ревизира плановете си за добив на база на търсенето от Европа, която е най-големият й пазар. След топлата зима и по-слабото потребление държавите на Стария континент разполагат със значителен запас от синьо гориво в момента.

През миналата седмица от "Газпром" представиха изчисления, според които хранилищата в Европа са на 42% пълни. От дружеството заявиха още, че доставките за пазарите в региона ще бъдат по-слаби в сравнение с предходната година.

За това говори и фактът, че за периода между януари и април добивът на Русия е нараснал с 2%, но износът за Европа и Турция е спаднал с 9%.

Междувременно според оценката на енергийния анализатор Елена Бурмиштрова от VTB Capital нарасналите доставки на втечнен природен газ (LNG) в Европа представляват допълнителен натиск за руския гигант. По нейните думи обемът на вноса на LNG от Северна Америка достига "притеснителни" размери.

Русия ще държи енергийно Европа поне още 20 години

Русия ще държи енергийно Европа поне още 20 години

Страната обаче ще срещне сериозна конкуренция в лицето на Катар

През миналата година Русия достави 200 милиарда кубични метра природен газ на Европа или близо 3% повече, отколкото са били доставките през 2017 година, смятани за рекордни за последните няколко години.

Европейските държави са получили доставки на руски газ с общ обем от 194,4 милиарда кубични метра през 2017 година, като 81% от този обем е бил за западноевропейските държави (включително Турция), а 19% са били за Източна Европа.

Доставките за Западна Европа за този период възлизат на 155,96 милиарда кубични метра, като най-големите купувачи на руски газ са Германия, Турция и Италия. Една трета от доставките отиват за тях.

Колко точно руски газ купува Европа и колко България?

Колко точно руски газ купува Европа и колко България?

Най-голям е обемът на доставките за Германия, Италия и Турция