През октомври миналата година руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е доставила 200 милиарда кубични метра природен газ на Европа или близо 3% повече, отколкото са били доставките през 2017 година, смятани за рекордни за последните няколко години.

Европейските държави да получили доставки на руски газ с общ обем от 194,4 милиарда кубични метра* през 2017 година, като 81% от този обем е бил за западноевропейските държави (включително Турция), а 19% са били за Източна Европа.

Това посочва енергийният експерт Евгений Картуков от Московският държавен университет за международни отношения в анализ за специализираното издание Oil&Gas Journal.

Доставките за Западна Европа за този период възлизат на 155,96 милиарда кубични метра, като най-големите купувачи на руски газ са Германия, Турция и Италия. Една трета от доставките отиват за тях.

Снимка 399607

"Пазарът на природен газ в Източна Европа все пак остава важен за Русия заради географската си близост. Руският газ гарантира повече от половината от потреблението в региона. През 2017 година "Газпром Експорт" е продала 38,4 милиарда кубични метра в Източна Европа", посочва Картуков.

Експертът допълва, че "Газпром" е единственият легален износител на синьо гориво в Русия като никоя друга компания не може да експортира такъв извън страната. Той посочва, че заради това износът на дружеството се възприема като целия износ на страната.

"В това се включват обаче и доставки на газ от Туркменистан, Узбекистан и Казахстан, които се използват с цел експорт", казва още експертът.

Според представените от автора данни на "Газпром" в Западна Европа освен Германия и Италия, за които доставките за 2017 година възлизат на съответно 53,44 милиарда кубични метра и 23,81 милиарда кубични метра, голям купувач на руски газ са още Великобритания и Франция.

Обемът за Турция от друга страна възлиза на 29,03 милиарда кубични метра, което прави южната ни съседка вторият най-голям купувач на руски газ след Германия.

В Източна Европа най-голям обем имат доставките за Полша - 10,5 милиарда кубични метра за 2017 година. 7 милиарда са тези за Унгария и 5,8 милиарда - доставките за Чехия. Според данните за този период доставките за България са в размер на 3,3 милиарда кубични метра или повече от тези за Румъния, Сърбия и Хърватия.

Снимка 399606

По отношение на цените на синьото гориво средното ниво през 2017 година се е увеличило със 17,8% на годишна база до 200 долара за 1000 кубични метра.

"Доклад на Wood Mackenzie, публикуван през март миналата година, показа, че Русия е изнесла рекордните близо 190 милиарда кубични метра за Европа през 2017 година или 12% ръст в сравнение с 2016 година", посочва Картуков и допълва:

"Износът за Европа и Турция ще се задържи на ниво от 160-180 милиарда кубични метра през следващите 5 години.".

2019 година ще бъде не по-малко интересна по отношение на доставките на газ, както за Русия, така и за Европа. В средата на тази година се очаква да заработи "Северен поток" 2, а до края на годината трябва да тръгнат и първите доставки от Русия за Китай.

*Изчисленията са направени в руски кубични метри, които се различават от европейските по температурата, на която са правени изчисленията - руснаците правят изчисленията при 20° C, а не на 15° C, както е в Европа. Така един кубичен метър газ отделя по-малко топлина от европейския и заради това обемите трябва да бъдат преизчислени с 1,74% надолу. 1 милиард кубични метра природен газ според Международната агенция по енергетика се равнява на 1,017 милиарда кубични метра според руския стандарт.