Около двайсет града в китайската индустриална провинция Гуангдонг разпределят електроенергията, необходима на бизнеса помежду си, съобщава Bloomberg. Поради тази причина все повече фабрики затварят за няколко дни в седмицата като така производството им на практика спира и те не могат да изпълняват адекватно поръчките за клиентите си. Някои заводи вече закупиха преносими генератори за осветлението в сградите.

Около 21 общини в южната провинция, в които живеят близо 130 милиона души ограничават използването на електроенергия, се казва в изявление на WeChat от China Southern Power Grid. Потреблението на електроенергия в региона се е увеличило с 24%. Въпреки това, все още няма недостиг на електроенергия за домакинствата и комуналните услуги, твърдят официалните власти.

Новата пандемия в Китай: Кризата на фалитите по облигации

Новата пандемия в Китай: Кризата на фалитите по облигации

На хоризонта има неблагоприятна прогноза

Възобновяването на дейността от фабриките и предприятията, които сега са изправени пред недостиг, е основната причина за все по-голямото търсене. Високите температури от своя страна увеличават търсенето на климатици, което нараства с огромни темпове.

Криза очевидно има, защото китайският новинарски сайт Jiemian съобщава за съкращения в градове в Гуангдонг, Гуанджоу, Фошан, Шантоу и Дунгуан.