Китай беше една от първите големи държави, които се възстановиха от предизвикания от икономическия колапс, пише Андрю Моран. Но на каква цена? Страната пое огромни нива на публичен и частен дълг, облекчи паричната политика и емитира нови облигации за милиарди долари. И все пак, докато втората по големина икономика в света се опитва да се върне към дните на славата си отпреди кризата, Пекин може потенциално да се изправи пред нова пандемия, която може да има сериозен ефект върху финансовите пазари в страната и в чужбина: криза на фалиралите на облигации. За пореден път, когато Китай киха, светът се простудява.

Големият фалит?

Китайският пазар на облигации е в момент на натиск заради затягане на нивата на ликвидност. Въпреки че мащабната разпродажба все още не се е случила на втория по големина пазар на облигации в света, всички показатели сочат нейната неизбежност. Властите отчаяно искат да приложат повече финансова дисциплина и прозрачност на дълга, но това може да е твърде недостатъчно и твърде късно.

Китайските корпорации не изпълняват задълженията си по местните облигации, а растежът им е сред най-големите в историята. Към днешна дата бизнесът, от авиокомпаниите до разработчиците на имоти, не успя да извърши плащания по вътрешни облигации на стойност около 16 млрд. долара. Това е четвъртата поредна година, в която неизпълненията надхвърлят границата от 15 млрд. долара, но обикновено достигат до този праг през септември, а не през април.

От една страна, подобни фалити са част от стабилен пазар на облигации, тъй като подчертават ефективността и прозрачността. От друга страна, източниците им пораждат дълбока загриженост: Индустрията на недвижими имоти представлява около една четвърт от всички фалити по облигации.

Нещо повече, фалитите на офшорни облигации започва да се увеличава, като през първото тримесечие възлиза на близо 4 млрд. долара. Чуждестранните инвеститори, които спасяват Китай, притесняват ли се от тази тенденция? Досега чуждестранните инвеститори бяха привлечени от премиите за доходност и засилващия се юан. В края на април чуждестранните вложения в държавни облигации достигнаха 326 млрд. долара, след рязък спад през март. Чужденците могат да инжектират пазара на облигации с известна ликвидност, но това възстановяване може да е краткотрайно.

Индексът Li Keqiang, алтернативно икономическо измерване, което разглежда потреблението на електроенергия, обема на железопътния товар и банковите заеми, е на върха от десетилетие. Съобщава се, че пазарът на облигации в Китай изостава от тези показатели, което води до по-високи проценти в близко бъдеще. Цените на производители растат и те посочват пряка връзка с доходността на държавните облигации, които изпреварват даже потребителските цени. Освен това краткосрочните лихвени проценти се придвижват постепенно нагоре, което предполага, че на хоризонта се наблюдават по-строгите условия на ликвидност.

Политиците спасяват?

В края на миналата година Yongcheng Coal & Electricity Holding Group, държавен оператор на рудници в провинция Хенан, не успя да изплати главница и лихва върху търговски ценни книжа с рейтинг AAA на стойност близо 152 млн. долара. Това предизвика паника при продажбата и срива на цените на облигациите. Това беше голяма новина, тъй като това беше още една високопоставена компания с преки връзки с централното правителство. През 2020 г. имаше над 100 фалита по корпоративни облигации.

Сега, когато процентът на фалитите по корпоративни облигации отново се повишава, ще се намесят ли политиците? Засега отговорът може да е отрицателен, защото длъжностните лица може да имат други главоболия, от които да се притесняват, включително повишени цени на активите и нарастващи нива на дълга. Освен това, според Жан-Чарлз Самбор, ръководител в поделението за дълга на развиващите се пазари в BNP Paribas Asset Management, служителите се опитват да променят начина на мислене на инвеститорите:

"Политиците са готови да поставят линия в пясъка между това, което е системно, и това, което не е. Те искат да инжектират повече кредитен риск в системата и да променят мисленето на инвеститорите, принуждавайки ги да гледат повече на самостоятелния кредитен риск, вместо да спекулират с вероятността за подкрепа от централното правителство."

Но какво се случва, когато фалитите започват да удрят общините? Област Цунуй Божу, окръг в провинция Гуйджоу в югозападен Китай, не изплати облигация с главница от около 40 млн. долара. Това беше първият фалит по общински облигации в Китай тази година, а експертите предупреждават, че още няколко може да се наблюдават на пазара на общински облигации на стойност 1,65 долара през следващите 12 до 18 месеца.

В крайна сметка пазарът на облигации е в безпорядък и единствените неща, които биха могли да го поддържат на повърхността, са външни лица и спасителни мерки.

Китай след COVID се нуждае от ремонт

В цялата страна зеещите дупки заплашват да обърнат възстановяването след коронавируса. Независимо дали става въпрос за кредитни рискове или проблеми със скрит дълг, китайският титаник на икономиката ще трябва да насочи нацията в нова посока, ако иска да избегне трясък в множество айсберги. Това ще бъде предизвикателство за длъжностните лица, тъй като те все още се опитват да прикрият изкривяванията, спасяванията, зомбитата и кризите отпреди кризата с общественото здраве COVID-19. И президентът Си Дзинпин ще се нуждае от повече от фактически комунистически петгодишен план, за да постигне този подвиг.